Acordarea sporurilor in sectorul privat. Negocierea drepturilor salariale

Isabela Alexe
Isabela Alexe
23 Ianuarie 2018
23 Ianuarie 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
acordare sporuriconditii acordare sporuriart 160 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator trebuie sa tina cont de faptul ca, avand in vedere art. 37 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca.

Totodata, Codul muncii defineste la art. 160 salariul ca fiind compus din salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "O companie are salariati care isi desfasoara activitatea intr-un depozit frigorific doreste sa acorde acestora un spor de frig. Va rugam sa ne informati care sunt prevederile legale care reglementeaza acordarea unui astfel de spor si cum se poate implementa acesta."


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Incepem prin a preciza ca salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat (art. 162 alin. (2).

Astfel, in sectorul privat, drepturi salariale (inclusiv acordare de sporuri sau alte drepturi de natura salariala) pot fi negociate prin contractele colective de munca incheiate la nivel unitate sau de sector de activitate, dar pot fi negociate si in cadrul contractelor individuale de munca.

IMPORTANT!

Deci, in sectorul privat, acordarea de sporuri si cuantumul acestora se stabileste prin negociere intre angajator si salariati.

Sporul de frig intra in categoria generala de sporuri pentru conditii de munca. Referitor la acest aspect, Codul muncii prevede la art. 147 urmatoarele:

(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>


Codul muncii nu prevede in mod expres acordarea unui spor pentru conditii de munca, insa, pentru sectorul privat, asa cum am precizat mai sus, drepturile salariale se stabilesc prin negociere.


NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]