Totodata, Codul muncii defineste la art. 160 salariul ca fiind compus din salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "O companie are salariati care isi desfasoara activitatea intr-un depozit frigorific doreste sa acorde acestora un spor de frig. Va rugam sa ne informati care sunt prevederile legale care reglementeaza acordarea unui astfel de spor si cum se poate implementa acesta."
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Incepem prin a preciza ca salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat (art. 162 alin. (2).
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Astfel, in sectorul privat, drepturi salariale (inclusiv acordare de sporuri sau alte drepturi de natura salariala) pot fi negociate prin contractele colective de munca incheiate la nivel unitate sau de sector de activitate, dar pot fi negociate si in cadrul contractelor individuale de munca.
IMPORTANT!
Deci, in sectorul privat, acordarea de sporuri si cuantumul acestora se stabileste prin negociere intre angajator si salariati.
Sporul de frig intra in categoria generala de sporuri pentru conditii de munca. Referitor la acest aspect, Codul muncii prevede la art. 147 urmatoarele:
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>
Codul muncii nu prevede in mod expres acordarea unui spor pentru conditii de munca, insa, pentru sectorul privat, asa cum am precizat mai sus, drepturile salariale se stabilesc prin negociere.