Incetarea contractului de munca. Cum procedam in caz de absente nemotivate?

22 Iulie 2013
22 Iulie 2013
Contract de muncaincetarea contractului de muncaabsente nemotivateOUG 111/2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Vom analiza mai jos cazul unei salariate care opteaza pentru crestere copil in varsta de pana la 1 an si care nu solicita angajatorului, prin cerere scrisa, revenirea la locul de munca (mai devreme sau la termenul maxim) si nici concediu de crestere copil fara plata indemnizatiei.

Vom vedea care sunt variantele disponibile pentru angajator. Avand contractul suspendat nu poate fi cercetata disciplinar pentru absentare nemotivata si nici nu se poate desface disciplinar contractul de munca. Vom stabili, asadar, in ce masura societatea are dreptul de a o reactiva in softul de salarizare pentru a fi trecuta ca absenta nemotivata sau ce alte solutii exista astfel incat sa poata fi incetat legal un astfel de contract suspendat.


Solutia consultantului:

Salariata care a nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, ii sunt aplicabile dispozitiile OUG 111/2010. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (CCC), este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7. alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Redactarea art. 25 alin. (3) din OUG 111/2010 este ambigua. Totodata normele metodologice ale ordonantei de urgenta nu au clarificat modalitatea de aplicare a acestei dispozitii legale, de aceea textul legal poate naste interpretari nenumarate, asa incat recomandam varianta care nu prezinta riscuri pentru angajator, respectiv mentinerea contractului individual de munca al salariatei pe o perioada de 6 luni de la revenirea acesteia la locul de munca.

Incetarea raporturilor de munca este o notiune care include si situatia concedierii pentru motive disciplinare, asa incat apreciem ca OUG 111/2010 interzice inclusiv concedierea disciplinara a salariatei revenita din concediu crestere copil (CCC).


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]