INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere

Mara Dobrin
Mara Dobrin
13 Decembrie 2024
13 Decembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
castig salarial mediu net octombrie 2024salariu mediu in crestere
INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariatii romani, avand in vedere ca salariul mediu continua sa creasca. Concret, castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere cu 40 lei (+0,8%) fata de luna septembrie 2024, iar comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 12,3%.

Aceste date au fost publicate in data de 12 decembrie, de catre Institutul National de Statistica (INS).

In luna octombrie 2024, castigul salarial mediu brut a fost 8.612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decat in luna septembrie 2024.


Cele mai mari salarii medii - in ce domenii s-au inregistrat?
 

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (11.541 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (3.078 lei).

Indicele castigului salarial real a fost 107,3% in luna octombrie 2024 fata de luna octombrie 2023. Indicele castigului salarial real a fost 100,2% in octombrie 2024 fata de luna septembrie 2024. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 251,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna septembrie 2024.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, in special in lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.

In luna octombrie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2024, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), observa INS.


In ce domenii au existat scaderi ale salariului mediu net?


Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, cu 12%, respectiv in extractia minereurilor metalifere, cu 10,2%.

Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii!

Beneficiati de explicatii clare si profesioniste oferite de specialistul Rodica Mantescu, detalii AICI >>>

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna septembrie 2024 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 16,2% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 15,8% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]