Va reamintim ca Ordonanta de urgenta nr. 42/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 — Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 459 din 25.05.2023.
Asadar, in ceea ce priveste modificarile aduse legii nr. 367/2022, observam urmatoarele schimbari si completari aduse de legiutor:
"Art. I. — Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1238 din 22 decembrie 2022, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
A intrat in vigoare noua Lege a Dialogului Social!
Avem modificari majore, cu impact puternic asupra relatiilor de munca!
Aflati informatii si explicatii complete participand la un webinar exceptional, DETALII AICI >>>
4. La articolul 3, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Nicio persoana nu poate sa fie constransa sa faca sau sa nu faca parte, sa se afilieze sau nu ori sa se retraga sau sa nu se retraga dintr-o organizatie sindicala."
5. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 11. — (1) Perioada in care persoana aleasa in organul de conducere este salarizata de organizatia sindicala constituie vechime in munca, in conditiile legii. Pe durata in care persoana aleasa in organul de conducere este salarizata de organizatia sindicala, la notificarea acesteia, contractul sau individual de munca/raportul sau de serviciu se suspenda in conformitate cu prevederile art. 50 lit. e) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 514 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data notificarii.
(2) Pe durata suspendarii prevazute la alin. (1), angajatorii sunt obligati sa pastreze functia si locul de munca, iar pe postul respectiv, angajatorul poate angaja, in conditiile legii, o alta persoana, numai pe durata determinata."
8. La articolul 30, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(1) Angajatorul invita organizatiile sindicale reprezentative la nivel de unitate sa participe la lucrarile consiliului de administratie sau ale altui organ asimilat acestuia, la discutarea problemelor de interes profesional, economic si social cu impact asupra angajatilor/lucratorilor, in conditiile Legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul in care nu exista organizatie sindicala reprezentativa la nivel de unitate, sindicatele din unitate isi desemneaza un reprezentant ales sa participe potrivit prevederilor alin. (1)."
10. La articolul 32, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Regimul informatiilor confidentiale aplicabil angajatilor/lucratorilor, reprezentati conform prevederilor art. 102 alin. (1) lit. B, si persoanelor prevazute la alin. (1) este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006, cu modificarile si completarile ulterioare."
(...)
28. Articolul 61 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 61. — Pentru reprezentantii angajatilor/lucratorilor, numarul de ore in cadrul programului normal de lucru, destinat in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit, se stabileste prin contractul/acordul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin negociere directa cu conducerea unitatii."
(...)
31. La articolul 64, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Un patron/angajator poate fi afiliat la mai multe patronate, conform obiectelor de activitate inregistrate la registrul comertului, pentru protejarea intereselor specifice fiecarui obiect de activitate. In scopul constatarii reprezentativitatii la nivelul unui sector de negociere colectiva, un angajator poate fi reprezentat de un singur patronat sau de o singura federatie patronala, respectiv de o singura confederatie patronala."
(...)
45. La articolul 99, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) La contractele colective de munca incheiate la nivel de sector de negociere colectiva sau la nivel de grup de unitati, organizatiile patronale sau angajatorii care nu sunt semnatare/semnatari ale/ai contractelor colective de munca pot adera ulterior la acestea in baza unei solicitari scrise adresate partilor semnatare ale contractului colectiv de munca la acel nivel. Solicitarea de aderare se transmite si depozitarului."
46. La articolul 100, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alin. (5^1)—(5^3), cu urmatorul cuprins:
„(5^1) In toate contractele colective de munca incheiate la nivel de sector de negociere colectiva sau national se introduc clauze specifice aplicabile fiecarei categorii de intreprinderi mici si mijlocii, denumite in continuare IMM, definite in conformitate cu Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5^2) Situatia prevazuta la alin. (5^1) se aplica in conditiile in care in sectorul de negociere colectiva exista sau se infiinteaza IMM-uri.
(5^3) Daca in contractul colectiv de munca, incheiat la nivel de sector de negociere colectiva sau national, nu se introduc clauze specifice fiecarei categorii de IMM-uri, conform alin. (5^1), intreprinderile mici si mijlocii, definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu au obligatia aplicarii contractului colectiv de munca respectiv."
47. La articolul 100, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), contractul colectiv de munca incheiat la nivel national nu poate include clauze referitoare la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, care este stabilit prin hotarare a Guvernului."
(...)
51. Articolul 105 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 105. — (1) Prin contractele/acordurile colective de munca incheiate pentru angajatii/lucratorii din sistemul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi salariale ale caror acordare si cuantum sunt prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.
(2) Prin exceptie de la prevederile art. 97, contractele colective de munca in sistemul bugetar se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale ordonatorilor de credite, in limitele si in conditiile stabilite prin acestea.
(3) Drepturile salariale din sistemul bugetar se stabilesc prin lege in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, care nu pot constitui obiect al negocierilor si nu pot fi modificate prin contracte colective de munca. In cazul in care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale intre limite minime si maxime, drepturile salariale concrete se determina prin negocieri colective.
(4) Clauzele cuprinse in contractele colective de munca incheiate cu incalcarea prevederilor alin. (1)—(3) sunt lovite de nulitate.
(5) Raspunderea pentru incheierea contractelor colective de munca cu nerespectarea prevederilor alin. (1)—(3) revine angajatorului, care este obligat la recuperarea sumelor acordate necuvenit."
(...)
54. La articolul 107, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu urmatorul cuprins:
„(2^1) In cazul contractului colectiv de munca la nivel national, confederatiile sindicale indreptatite sa participe la negocieri vor notifica partii patronale indreptatite sa participe la negocieri anuntul/invitatia privind intentia de incepere a negocierilor colective, cu cel putin 15 zile inainte de inceperea acestora."
(...)
60. Articolul 129 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 129. — (1) Pe durata valabilitatii unui contract sau acord colectiv de munca angajatii/lucratorii nu pot declansa conflictul colectiv de munca la nivelul de negociere respectiv, cu exceptia situatiilor prevazute in prezenta lege.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul contractului/acordului colectiv de munca inregistrat la nivel de sector de negociere colectiva, angajatii/lucratorii unitatilor in care organizatiile sindicale semnatare ale contractului au membri pot declansa conflictul colectiv de munca la nivelul unitatilor daca angajatorii refuza sa adere la contractul colectiv de munca sectorial in conditiile art. 99 alin. (3).
(3) Organizatia sindicala reprezentativa semnatara poate solicita in scris angajatorilor sa adere la contractul sectorial, angajatorul avand obligatia de a raspunde organizatiei sindicale, in termen de maximum 10 zile de la data notificarii.
(4) In termenul prevazut la alin. (3) are loc concilierea prin intermediul inspectoratului teritorial de munca in raza caruia isi are sediul unitatea, lipsa acordului la expirarea termenului dand dreptul organizatiei sindicale reprezentative semnatare de a declansa greva la nivelul angajatorului respectiv.
(5) Prin exceptie de la procedura prevazuta la art. 146—151, declansarea grevei in conditiile alin. (4) se face dupa expirarea termenului de 10 zile prevazut la alin. (3), prin notificare adresata angajatorului de catre organizatia sindicala reprezentativa semnatara, cu cel putin 48 de ore inainte de declansarea grevei."
(...)
Articolul II
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 152^1, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Pe durata perioadei prevazute la alin. (1) salariatii au dreptul la
zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in munca si in specialitate
2. La articolul 229, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 10 salariati.
3. La articolul 231^1, alineatele (2) si (10) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(2) In vederea promovarii solutionarii amiabile si cu celeritate a conflictelor individuale de munca, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot cuprinde in contract o clauza prin care se stabileste ca orice conflict individual de munca se solutioneaza pe cale amiabila, prin procedura concilierii.
.............................................
(10) In cazul in care partile au incheiat numai o intelegere partiala, precum si in cazurile prevazute la alin. (9) lit. b) si c), orice parte se poate adresa instantei competente cu respectarea prevederilor art. 269, in vederea solutionarii in totalitate a conflictului individual de munca.
4. Articolul 269 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 269
(1) Cauzele referitoare la conflictele individuale de munca si conflictele colective de munca se solutioneaza in prima instanta de catre tribunal.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza tribunalului in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca ori, dupa caz, sediul.
(3) Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti.
5. La articolul 271, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alin. (2^1) si (2^2), cu urmatorul cuprins:
(2^1) Termenul de apel este de 10 zile de la data comunicarii hotararii.
(2^2) Hotararile instantei de fond sunt supuse numai apelului.