Clauza de confidentialitate protejeaza transmiterea de date. E obligatorie in Regulamentul Intern?

Resurse Umanetransmiterea de dateCodul munciiclauza de confidentialitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos in ce masura poate fi inclusa in Regulamentul Intern clauza de confidentialitate ca obligatie a salariatilor si implicit ca abatere referitor la confidentialitatea bazei de date electronice si la interzicerea de folosire a altor programe decat cele ale firmei care au licenta.


Solutia consultantului:

Clauza de confidentialitate reglementata de art. 26 din Codul muncii, republicat, protejeaza transmiterea de date sau informatii la care partile au avut acces pe parcursul derularii raportului de munca.

Art. 26 alin. (1) din cod stabileste ca prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.

Asadar, prin inserarea in contractul individual de munca a clauzei de confidentialitate partile se protejeaza de diseminarea unor date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului.

In acest sens, in scopul protectiei activitatii angajatorului, cu privire la informatiile furnizate angajatului, angajatorul poate insera la incheierea contractului sau ulterior prin act aditional la contractul individual de munca al salariatului, clauza de confidentialitate.

Asadar este de atributul angajatorului determinarea, stabilirea in concret a datelor si informatiilor confidentiale pe care intentioneaza sa le protejeze contractual in functie de specificul acestora.

Conditiile in care salariatii sau fostii salariati au obligatia de a nu transmite date sau informatii pot fi stabilite in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca sau in contractul individual de munca, astfel cum rezulta din art. 26 din Codul muncii, republicat.

Asadar, observam ca legiuitorul a atribuit deplina libertate angajatorului in stabilirea propriilor conditii.

Ca exemple de prevederi care au insa un caracter general ce apreciem ca pot fi cuprinse in regulamentul intern urmatoarele:

Baza de date in forma electronica a societatii trebuie utilizata intr-o maniera profesionala si exclusiv in scopul realizarii obiectivelor de afaceri ale societatii. Datele si informatiile stocate in bazele de date, precum si codurile de acces la aceste baze de date sunt confidentiale.

Salariatii societatii au obligatia de a pastra confidentialitatea datelor si informatiilor stocate in bazele de date si a codurilor de acces la acestea; se interzice salariatilor societatii pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia sa foloseasca aceste date si informatii in folosul lor ori al altor persoane fizice si/sau juridice sau sa divulge persoanelor neindreptatite sa le cunoasca din interiorul sau exteriorul societatii.  


Totodata, se interzice folosirea de catre salariati a altor programe informatice decat cele cu licenta puse la dispozitie de catre firma.

Nerespectarea de catre salariati a acestor obligatii constituie abatere disciplinara care va atrage raspunderea disciplinara a salariatului vinovat.

Mentionam ca aceste dispozitii au un caracter pur exemplificativ si general, fiecare angajator stabilindu-si propriile conditii in functie de specificitatea datelor sau informatiilor care considera ca trebuie sa fie protejate si de care iau cunostinta salariatii in derularea raportului de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanetransmiterea de dateCodul munciiclauza de confidentialitate

Data aparitiei: 26 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clauza de confidentialitate protejeaza transmiterea de date. E obligatorie in Regulamentul Intern? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]