legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Clauza de confidentialitate protejeaza transmiterea de date. E obligatorie in Regulamentul Intern?

Resurse Umanetransmiterea de dateCodul munciiclauza de confidentialitate


Vom stabili mai jos in ce masura poate fi inclusa in Regulamentul Intern clauza de confidentialitate ca obligatie a salariatilor si implicit ca abatere referitor la confidentialitatea bazei de date electronice si la interzicerea de folosire a altor programe decat cele ale firmei care au licenta.


Solutia consultantului:

Clauza de confidentialitate reglementata de art. 26 din Codul muncii, republicat, protejeaza transmiterea de date sau informatii la care partile au avut acces pe parcursul derularii raportului de munca.

Art. 26 alin. (1) din cod stabileste ca prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.

Asadar, prin inserarea in contractul individual de munca a clauzei de confidentialitate partile se protejeaza de diseminarea unor date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului.

In acest sens, in scopul protectiei activitatii angajatorului, cu privire la informatiile furnizate angajatului, angajatorul poate insera la incheierea contractului sau ulterior prin act aditional la contractul individual de munca al salariatului, clauza de confidentialitate.

Asadar este de atributul angajatorului determinarea, stabilirea in concret a datelor si informatiilor confidentiale pe care intentioneaza sa le protejeze contractual in functie de specificul acestora.

Conditiile in care salariatii sau fostii salariati au obligatia de a nu transmite date sau informatii pot fi stabilite in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca sau in contractul individual de munca, astfel cum rezulta din art. 26 din Codul muncii, republicat.

Asadar, observam ca legiuitorul a atribuit deplina libertate angajatorului in stabilirea propriilor conditii.

Ca exemple de prevederi care au insa un caracter general ce apreciem ca pot fi cuprinse in regulamentul intern urmatoarele:

Baza de date in forma electronica a societatii trebuie utilizata intr-o maniera profesionala si exclusiv in scopul realizarii obiectivelor de afaceri ale societatii. Datele si informatiile stocate in bazele de date, precum si codurile de acces la aceste baze de date sunt confidentiale.

Salariatii societatii au obligatia de a pastra confidentialitatea datelor si informatiilor stocate in bazele de date si a codurilor de acces la acestea; se interzice salariatilor societatii pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia sa foloseasca aceste date si informatii in folosul lor ori al altor persoane fizice si/sau juridice sau sa divulge persoanelor neindreptatite sa le cunoasca din interiorul sau exteriorul societatii.  


Totodata, se interzice folosirea de catre salariati a altor programe informatice decat cele cu licenta puse la dispozitie de catre firma.

Nerespectarea de catre salariati a acestor obligatii constituie abatere disciplinara care va atrage raspunderea disciplinara a salariatului vinovat.

Mentionam ca aceste dispozitii au un caracter pur exemplificativ si general, fiecare angajator stabilindu-si propriile conditii in functie de specificitatea datelor sau informatiilor care considera ca trebuie sa fie protejate si de care iau cunostinta salariatii in derularea raportului de munca.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanetransmiterea de dateCodul munciiclauza de confidentialitate

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 26 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Clauza de confidentialitate protejeaza transmiterea de date. E obligatorie in Regulamentul Intern? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deplasare salariati in Franta. Incadrare in detasare transnationalaIntrebare: Daca delegatia externa ptr munca de max 1 luna de la o SC din Romania la o SC in Franta, se considera detasare transnationala si se solicita de tara ex.Franta documentul A1? Subordonarea ramane fata de SC din Romania,cheltuelile salariale si diurna se suporta de SC din Romania. De ce se solicita A1 acolo, si daca in acest caz autoritatile romanesti (ITM, ANAF) poate reconsidera delegatia ca si detasare,cu consecinte evident nefaste,salarii,diurne,taxe etc ptr. SC din Romania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Invatamant hibrid. Zile libere pentru parintiIntrebare: Avem o salariata al carei copil (cu varsta mai mica de 12 ani) este inscris la scoala care a adoptat sistemul hibrid. Astfel minorul este 1 saptamana la scoala, urmata de 1 saptamana in care participa la cursuri online. Poate beneficia salariata de Zilele libere supraveghere copii in saptamana in care minorul participa la cursuri online sau aceste zile se acorda numai in situatia in care scoala isi suspenda/limiteaza activitatea din cauza unor cazuri de Coronavirus confirmate la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]