Salariile medii nete au crescut cu 14% in luna august 2017, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 Octombrie 2017
09 Octombrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
castig salarial mediu net 2017salariu mediu net 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care salariile medii nete continua sa creasca semnificativ. Asa se face ca salariul mediu net a scazut in august cu 1,1% fata de luna trecuta, la 2.364 de lei. Cu toate acestea a crescut cu 13,9% fata de august 2016, conform Institutului National de Statistica (INS).


Asadar, in luna august a anului curent, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.290 de lei, cu 1,2% mai mic decat in luna iulie 2017. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.364 de lei, in scadere fata de luna precedenta cu 27 de lei (-1,1%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (5.930 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.406 lei).

In august 2017 comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 112,6%.

 Indicele castigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna august 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 178,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2017.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, precizeaza INS.

In luna august 2017, comparativ cu iulie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna iulie 2017. Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

 Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, respectiv cu 7,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) (8,7%), in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (intre 5,0% si 6,5%) si in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, alte activitati industriale n.c.a., alte activitati extractive, fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie,etc


Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior (cu 19,2%), in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, fabricarea bauturilor (intre 4,0% si 8,5%) si in telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi pe apa, activitati de editare (intre 2,0% si 3,5%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,6%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in administratia publica (+0,7%) comparativ cu luna precedenta.


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]