legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Completare adeverinta vechime salariat la incetare CIM. Ce conditii respectam?

adeverinta de vechimevechime in muncadrepturi salarialeincetare cim
In ce priveste adeverinta de vechime in munca la incetarea contractului de munca, in cazul lunilor in care salariatul a avut concediu medical si astfel drepturile salariale au fost mai mici fata de salariul de baza, la rubrica Total drepturi cuvenite/luna se trec drepturile rezultate din calculul concediului medical, la care se adauga si sporuri, comisioane, dupa caz. Stabilim astfel in ce masura, daca s-ar completa rubrica Total drepturi cuvenite/luna cu salariul brut mentionat in ReviSal, aceasta rubrica ar fi incorecta/denaturata. 
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul este obligat sa ii elibereze salariatului, la incetarea contractului individual de munca, o adeverinta de vechime in munca. Acest document este insotit, de regula, de un extras din Revisal.
 
Astfel, legiuitorul stabileste ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
 
Totodata, potrivit art. 7 alin.(5) si (6) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
 
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri (art.160 din Codul muncii).
 
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Ca atare, in opinia noastra, adeverinta intocmita de angajator trebuie sa inscrie elementele cerute de lege si sa cuprinda si eventualele modificari (suspendari, modificari ale CIM) intervenite in perioada desfasurarii activitatii respectivului salarial la angajator.
 
In aceste conditii, apreciem ca in adeverinta trebuie inscris salariul, inclusiv sporurile care intra in calculul punctajului mediu anual, si nu cuantumul indemnizatiei aferenta concediului medical, acest ultim aspect rezultand din declaratia individuala de asigurat.   
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulmuncii.ro
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adeverinta de vechimevechime in muncadrepturi salarialeincetare cim

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 06 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Completare adeverinta vechime salariat la incetare CIM. Ce conditii respectam? Nota: 4.83 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]