Caz practic: Tatal nou-nascutului solicita concediu paternal si CCC!

Gabriela Dita
Gabriela Dita
10 Octombrie 2014
10 Octombrie 2014
Gabriela Dita
Gabriela Dita
concediu paternalconcediu de ingrijirea copiluluiconcediu ingrijire copilconcediu paternal conditiiconcediu paternal 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Tatal nou-nascutului poate solicita CCC de la data nasterii copilului sau dupa efectuarea concediului paternal?

In randurile urmatoare vom stabili care sunt regulile de care vom tine cont pentru a actiona legal:

Ghidul concediilor legale din Romania

In situatia in care mama nu lucreaza si tatal doreste sa intre in concediu pentru cresterea copilului timp de 2 ani, acesta poate depunde cererea pentru indemnizatia de crestere copil din ziua in care se naste copilul.

Cu toate acestea, cererea catre angajator pentru suspendarea contractului de munca cand trebuie sa o depuna si de cand poate intra efectiv in concediu?

Tinand cont de faptul ca mama nu lucreaza si nu a lucrat in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, tatal natural al copilului poate solicita concediu crestere copil de la data nasterii copilului daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Concediu de risc maternal

In mod concret, drepturile reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).

Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

Ghid Concediu de maternitate

Asadar, in lumina acestor prevederi legale, intelegem ca tatal poate sa beneficieze de concediu si indemnizatie pentru crestere copil de la data nasterii copilului daca depune cererea in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului. In situatia in care termenul de 60 de zile este depasit, va beneficia de concediu si indemnizatie pentru crestere copil de la data depunerii cererii.

Cu toate ca nu este obligatoriu, tatal copilului poate beneficia mai intai de concediul de paternitate in temeiul Legii 210/1999 si apoi de concediu crestere copil pana la un an, doi ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Asa cum se arata in legislatia in vigoare, concediul paternal suspenda contractul individual de munca la initiativa salariatului.

Cu alte cuvinte, la initiativa salariatului, in situatia concediului paternal, contractul individual de munca se suspenda.

Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat are dreptul la concediu paternal cu durata de 5 zile lucratoare.

In situatia in care tatal nou-nascutului a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura, durata concediului paternal, acordat, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.

Mare atentie! Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

Indemnizatie crestere copil

Nu uitati faptul ca indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Prin urmare, tatal copilului poate solicita concediu crestere copil de la data nasterii copilului sau dupa efectuarea concediului paternal in conditiile mentionate.







NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]