Poate angajatorul sa recheme un angajat din concediul de odihna?

concediul de odihnarechemareCO
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mai ales in aceasta perioada a sarbatorilor exista angajati care "dispar" de la locul de munca destul de multe zile. Evident, legal, uzand de concediul de odihna. Uneori, insa, apar si situatii in care este imperios necesara prezenta acestora in cadrul companiei. Ce se poate face in aceasta situatie?

Solutia este "rechemarea angajatului din concediul de odihna". Exista prevederi care permit angajatorului acest lucru. Potrivit art.146 din Legea nr.53/2003 (Codul Muncii), concediul de odihna poate fi intrerupt la cererea angajatului (pentru motive obiective) sau conducerea companiei poate rechema angajatul din concediu de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca, potrivit legii.

Rechemare din concediu de odihna se face, de regula, in scris. Dar daca salariatul este plecat din localitate, acesta rechemare se poate face si telefonic sau prin e-mail. Practic este indicat sa exista rechemarea scrisa dar sa se uzeze si de varianta unei instiintari telefonice sau/si prin e-mail, dat fiind ca de cele mai multe ori plecarea in concediu de odihna presupune parasirea localitatii si o instiintare trimisa la domiciliu si-ar putea intalni destinatarul mult prea tarziu.

Salariatul isi va efectua restul de concediu de odihna ramas neefectuat la o data ulterioara. De asemenea, indemnizatiile achitate deja nu se vor mai restitui.

Trebuie precizat faptul ca intreruperea concediului de odihna se realizeaza la data primirii dispozitiei de reluare a lucrului, iar nu la data reluarii efective a lucrului. In plus, legea obliga angajatorul sa "suporte toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna". Asta poate insemna cheltuieli legate de transport, cazare etc.

Prevedere Codul Muncii

Art. 146. - (1) Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.

(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediul de odihnarechemareCO

Data aparitiei: 28 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poate angajatorul sa recheme un angajat din concediul de odihna? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]