Intrebare: In cazul in care societatea inregistreaza o scadere mare a profitului, nu mai are comenzi de la clienti si este in fata unei posibile crize financiare, pot reduce salariul unor angajati? Daca da, care este temeiul legal pe care pot sa il invoc si cum fac acest lucru: directorul emite o decizie sau fac un act aditional la CIM?
Raspuns: Modificarea salariului poate fi facuta numai de comun acord de salariat si angajator prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca intrucat, potrivit art. 41 alin. (1) din Codul muncii, „contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.” Alineatul 2 al aceluiasi articol stabileste ca prin exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile Codului muncii. Elementele la care se refera modificarea sunt stabilite la aliniatul 3 ca fiind: durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna.
Codul muncii stabileste ca modificarea unilaterala a salariului este admisibila numai in cazul sanctiunii disciplinare pe perioada determinata de timp.
Inadmisibilitatea modificarii unilaterale a salariului este prevazuta si de dispozitiile Contractului Colectiv de munca unic la nivel national care, la art. 72, stabileste astfel:
Art. 72. - (1) CIM se poate modifica in ceea ce priveste felul muncii, locul muncii si drepturile salariale prin acordul partilor sau din initiativa uneia dintre parti, in cazurile prevazute de Codul muncii.
(2) Refuzul salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la felul muncii, locul muncii sau drepturile salariale nu da dreptul celui care angajeaza de a proceda la desfacerea unilaterala a CIM pentru acest motiv.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
(3) Delegarea si detasarea salariatilor se fac in conditiile prevazute de lege, cu drepturile prevazute in prezentul contract.
Avand in vedere cele expuse, modificarea salariului nu poate fi dispusa prin decizia directorului intrucat decizia este un act unilateral, astfel ca s-ar incalca dispozitiile Codului muncii.
Aveti o problema de aplicare a Codului muncii?
Raspunsul pe care il cautati va costa 1 leu!
157 de studii de caz privind aplicarea corecta a Codului muncii, la pretul total de 157 de lei!