Important pentru copiii nostri: cum s-a schimbat Legea Educatiei

29 Octombrie 2010
29 Octombrie 2010
Legea Educatiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectul Legii educatiei pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament prevede ca invatamantul general obligatoriu este de zece clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.

Sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri: educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar ( 3-6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare, invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV, invatamantul secundar, care cuprinde invaatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-IX, invatamantul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologic, invatamantul profesional, cu o durata intre 6 luni si 2 ani, invatamantul tertiar non-universitar, care cuprinde invatamantul postliceal.

Invatamantul liceal, vocational si tehnologic, invatamantul profesional si cel postliceal se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de Ministerul Educatiei, in conformitate cu Registrul National al Calificarilor.

In proiectul de lege se prevede, de asemenea, ca disciplina Religie poate fi predata numai de personalul didactic calificat si abilitat in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei si cultele religioase recunoscute oficial de stat.

La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina. 

Proiectul de lege prevede si acordarea unor cupoane de cresa. In actul normativ se arata ca acestea vor fi acordate in scop educational, din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Modalitatea de acordare a cupoanelor sociale se stabileste prin norme metodologice elaborate prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii.

La sectiunea referitoare la "invatamantul pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale" se prevede, intre altele, ca in cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana. Un alineat stabileste ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor, disciplinele Istoria si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

De asemenea, proiectul de lege prevede ca parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Parintele sau tutorele legal raspunde pentru distrugerile materiale din patrimoniul scolii cauzate de elev.

Actul normativ pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea mai prevede ca "persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului". 

De asemenea, este stipulat ca "functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Legea urmeaza sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Prin exceptie, masura introducerii clasei pregatitoare in invatamantul primar intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012 - 2013.

De asemenea, este prevazut ca masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial sa intre in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.

Examenul de bacalaureat se va desfasura in conformitate cu prevederile legii incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012 -2013.

Admiterea la liceu se va desfasura potrivit prevederilor legii incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.

Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut se aplica incepand din 2013.

De asemenea, masura privind introducarea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul" urmeaza se aplice din 2012.

Senatele universitare sunt obligate ca, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii, sa definitiveze noua Carta universitara, regulamentele si metodologiile de o rganizare si functionare a universitatilor in conformitate cu noul act normativ.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]