Legea internshipului va fi modificata? Ce trebuie sa stie institutiile publice

Mara Dobrin
Mara Dobrin
09 Octombrie 2019
09 Octombrie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea internship 2019modificare lege internshipinternship institutii bugetarelegea nr.276/2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 9.10.2019:

Legea internshipului ar putea suferi modificari in curand, iar in acest sens a fost recent depusa la Senat pentru dezbatere o propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.22 din Legea nr.176/2018 privind internshipul.
 
Despre ce este vorba?
 
Concret, mai multi senatori PSD sunt de parere ca alin.1 al art.22 al legii mai sus mentionate este necesar sa fie completat, dupa cum urmeaza:
 
(1) La incetarea contractului de internship, partile pot conveni ca activitatea sa continue prin incheierea, in conditiile prezentei legi, a unui contract individual de munca."
 
Aceasta mentiune este necesara pentru internii care isi desfasoara activitatea intr-o institutie bugetara, unde ar fi necesar sa dea si un concurs pentru a obtine postul. Practic, chiar daca perioada de internship a fost realizata internul ar trebui sa participe la un concurs pentru a obtine jobul, ceea ce nu este mereu necesar, se observa in expunerea de motive. In plus, aceasta prevedere a legii anuleaza practic efectele internshipului.
 
 
In momentul de fata, alin. 1 al art. 22 stipuleaza:
 
"(1) La incetarea contractului de internship, partile pot conveni ca activitatea sa continue prin incheierea, in conditiile legii, a unui contract individual de munca."
 
"Pentru flexibilizarea procesului de accedere pe post a internilor in institutiile publice, se impune o modificare la Legea Internshipului ...(...) in acest fel nu vor fi anulate efectele legii 176/2018 in sectorul bugetar, ci dimpotriva, va facilita procesul de angajare al internilor...", se mai arata in expunerea de motive.
 
 
ATENTIE! Legea nu este inca in vigoare, vom reveni cu amanunte.
 
 
 
Proiectul de Lege privind Internshipul a primit votul final favorabil al Parlamentului si din data de 18 august 2018 a inceput sa produca efecte.

Potrivit proiectului, tinerii in varsta de cel putin 16 ani vor putea participa la programe de internship platite la firme private sau institutii publice, pe perioade de cel mult sase luni. Proiectul va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta.

Pe parcursul unui an calendaristic, in functie de numarul de salariati angajati cu contracte de munca, organizatia gazda poate incheia, in mod simultan, contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total de angajati.

Internul sau beneficiarul programului de internship are dreptul la o indemnizatie lunara neta de internship, din partea organizatiei gazda. Indemnizatia de internship va fi cel putin egala cu 50% din echivalentul salariului de baza minim brut pe tara, garantat in plata.

Activitatea unui intern, incadrat in baza unui contract de internship, este de 6 ore pe zi, in regim de maxim 30 de ore pe saptamana, timp de 5 zile, urmate de doua zile consecutive de repaus. Este interzisa efectuarea de ore suplimentare pe durata programului de internship.

Internul va primi, la finalul programului, un certificat de internship. Pe perioada derularii programului de internship organizatia gazda are obligatia asigurarii in sistemul asigurarilor de sanatate a internului care nu are calitatea de asigurat si a platii contributiei aferente.

Persoanele juridice care, in termen de 60  de zile de la finalizarea programului de internship, incheie un  contract de munca cu persoana care a desfasurat programul de internship, primesc, la cerere, din partea statului, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o prima de promovare a angajarii echivalenta cu 4.586 lei pe angajat, suma calculata la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data efectuarii platii, dupa indeplinirea obligatiei de  mentinere a raporturilor de munca cu acesta pentru o perioada neintrerupta de cel putin 24 de luni.



Sursa: Guvernul Romaniei






 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]