Tichetele cadou si primele de Craciun. Cum se impoziteaza si ce trebuie sa aiba in vedere angajatorii

tichete cadouprime craciunimpozit tichete prime craciun
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In apropierea sarbatorilor, multi angajatori doresc sa le ofere salariatilor diverse prime sau tichete cadouri, pentru a recompensa eforturile depuse de acestia de-a lungul anului.

Desigur ca nu putini sunt angajatorii care nu stiu exact cum se procedeaza in aces caz. Se impoziteaza aceste cadouri, ce prevede legislatia in vigoare?


"Daca societatea doreste sa acorde o prima de 150 lei net (virata in contul angajatului) cu ocazia Craciunului, acesta prima se poate incadra cf. Codului fiscal (art. 76 si art. 142) astfel incat sa fie neimpozabila si netaxabila pt. asigurarile sociale? (in mod similar tichetelor cadou acordate cu aceasta ocazie). In caz afirmativ, este suficienta o decizie a conducerii cu modalitatea de acordare a primei de Craciun?", intrebari extrase din PortalCodulMuncii.ro

Inca de la inceput, vom lamuri si specifica prevederile art. 76 si art. 142 din Codul Fiscal:

Asadar, potrivit prevederilor art. 76 din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

In privinta contributiilor sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede:

- ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere,(...) veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, (...) acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

In acest sens, putem observa ca prevederile Codului fiscal mentioneaza ca acele cadouri in bani acordate cu ocaziile enumerate mai sus, printre care regasim si Craciunul, in suma de 150 de lei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale, daca este prevazut in contractul de munca.

ATENTIE! Daca acordarea cadourilor in suma de 150 de lei NU este prevazuta de contractul de munca (individual sau colectiv), suma de 150 de lei va intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale.


Sursa: PortalCodulMuncii


de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadouprime craciunimpozit tichete prime craciun

Data aparitiei: 14 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichetele cadou si primele de Craciun. Cum se impoziteaza si ce trebuie sa aiba in vedere angajatorii Nota: 4.06 din 5 - 16 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]