Modificari in COR - ce redenumiri apar si cand se vor aplica?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
23 Octombrie 2024
23 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
modificari COR 2024HOTARAREA nr. 1.283/2024
Modificari in COR - ce redenumiri apar si cand se vor aplica?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca vor aparea noi modificari in Clasificarea Ocupatiilor din Romania, in contextul Hotararii nr. 1.283/2024. Concret, aceasta modifica anexa la Hotararea Guvernului nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor — ISCO 08 si a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1051 din 21 octombrie 2024.


COR 2024 - ce redenumiri apar?


Art. I. — Anexa la Hotararea Guvernului nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor — ISCO 08, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 300 din 24 aprilie 2014, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: 

1. Grupa minora „234 Profesori in invatamantul primar si prescolar" se redenumeste ca „234 Profesori in invatamantul primar si educatie timpurie". 
2. Grupa de baza „2342 Educatori in invatamantul prescolar" se redenumeste ca „2342 Profesori si educatori pentru educatie timpurie". 
3. Grupa minora „531 Personal de ingrijire copii inclusiv in servicii-suport pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial" se redenumeste ca „531 Personal de ingrijire copii inclusiv in servicii-suport pentru educatie timpurie, invatamant primar si gimnazial". 
4. Grupa de baza „5312 Personal in domeniul serviciilor-suport pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial" se redenumeste ca „5312 Personal in domeniul serviciilor-suport pentru educatie timpurie, invatamant primar si gimnazial". 
5. Grupa de baza „5414 Paznici" se redenumeste ca „5414 Lucratori in servicii private de securitate". 

Art. II. — In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei hotarari, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Institutul National de Statistica modifica in mod corespunzator Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania — nivel de ocupatie (sase caractere), cu modificarile si completarile ulterioare.

Va reamintim ca functia reprezinta element al contractului individual de munca, nu codul COR. Daca intervine modificarea functiei pe care a fost angajat salariatul de exemplu, inclusiv daca atributiile inscrise in CIM vizeaza alte functii din noul C.O.R. apreciem ca este necesara incheierea unui act aditional la CIM in lipsa unei stipulatii exprese a legiuitorului ca o asemenea modificare se poate realiza prin actul unilateral al angajatorului.

Asadar, angajatorul are obligatia mentionarii printre elementele de continut ale contractului individual de munca al salariatului, functia/meseria conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile pos tului, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (3) lit. d) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii, republicat.

Potrivit prevederilor art. 113 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, neutilizarea Clasificarii ocupatiilor din Romania prevazute la art. 15 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.

Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului! Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania!
Sfatul nostru este sa evitati amenzi usturatoare si sa folositi cat mai rapid Noul COR - De aceea va oferim lucrarea Noul COR - Clasificarea Ocupatiilor din Romania, detalii AICI >>>

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


     

     

    Atentie!

    Descarcati raportul GRATUIT

    "Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
    Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     
    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    Atentie la TELEMUNCA!
    Cazuri practice, solutii si exemple

    Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

    "Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

    Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
    [x]