Asteptarile angajatilor in contextul inteligentei artificiale si provocarile angajatorilor

Gabriela Dita
Gabriela Dita
20 Septembrie 2024
20 Septembrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
inteligenta artificalaimpact AI la locul de munca
Asteptarile angajatilor in contextul inteligentei artificiale si provocarile angajatorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majoritatea angajatilor din Romania nu se tem de adoptarea inteligentei artificiale (AI) la locul de munca, astfel ca 87% declara ca vor sa utilizeze AI si sa dobandeasca competente noi, pe fondul cresterii volumului de munca si al dinamicii schimbarilor din companii.

Angajatii romani resimt presiunea schimbarilor asupra mediului de lucru, dar sunt optimisti si pregatiti sa se adapteze la noi moduri de lucru. Acestia vad potentialul si doresc sa profite de oportunitatea de a utiliza AI pentru a-si creste eficienta, potrivit sondajului „Workforce Hopes & Fears 2024“, realizat de compania PwC in randul a peste 56.000 de salariati din 50 de tari si regiuni, din care peste 500 din Romania.

Statistici si tendinte actuale
 

Volumul de munca. Jumatate din lucratorii romani au simtit ca volumul lor de munca a crescut semnificativ in ultimul an, iar aproape 61% percep un ritm mai ridicat al schimbarilor la locul de munca in aceeasi perioada. In acelasi timp, 39% spun ca responsabilitatile lor cotidiene s-au schimbat.

Mobilitatea fortei de munca. O cincime din respondenti (20%) sustin ca sunt foarte sau extrem de probabil sa isi schimbe angajatorul in urmatoarele 12 luni, cu doua procente mai mult decat in raportul anterior.

Dezvoltarea competentelor. Angajatii acorda prioritate dezvoltarii competentelor: 59% sunt de acord ca angajatorul le ofera oportunitati adecvate de a dobandi competente noi, care le vor fi utile in cariera. Astfel de oportunitati sunt, de asemenea, un factor-cheie in orice decizie de schimbare a locului de munca pentru 46% din cei care considera ca oportunitatile de a dobandi competente noi sunt un factor-cheie in orice decizie de a face o astfel de schimbare. In plus, 35% din respondenti sunt moderat sau total de acord ca abilitatile necesare postului lor se vor schimba in urmatorii cinci ani.

Impactul AI. In prezent, inteligenta artificiala este utilizata zilnic de doar 5% din lucratorii romani, iar 47% din acestia se asteapta ca AI sa le eficientizeze timpul petrecut la serviciu in urmatoarele 12 luni, in timp ce 40% din toti utilizatorii se asteapta ca aceasta sa duca la cresterea salariilor si la siguranta locului de munca.

Remunerarea echitabila. Principalul factor care, potrivit angajatilor, ii va ajuta sa isi faca treaba mai bine este remunerarea corecta a performantei.

Din cei 86% de lucratori care au apreciat ca fiind „foarte important“ sau „extrem de important“ sa fie platiti corect, 72% sunt total sau moderat de acord ca locul lor de munca actual le ofera asta.

Ce trebuie sa retina angajatorii?
 

Pentru angajatori, aceste date despre sperantele si temerile salariatilor subliniaza necesitatea adaptarii la asteptarile in continua schimbare ale fortei de munca.

Asigurarea unui mediu de lucru sigur, investitia in dezvoltarea profesionala continua a angajatilor si remunerarea corespunzatoare sunt elemente esentiale care pot influenta pozitiv retentia si satisfactia angajatilor.

Intr-o piata din ce in ce mai dinamica si competitiva, angajatorii trebuie sa inteleaga ca AI poate fi un instrument puternic pentru a creste eficienta si a raspunde cerintelor angajatilor, dar ca succesul depinde de integrarea acestor tehnologii inovatoare intr-o cultura organizationala care prioritizeaza dezvoltarea personala si bunastarea angajatilor.

Lucrarea Motivarea angajatilor -  85 de modele, formulare, teste si chestionare va arata cum sa atingeti acest scop al oricarui angajator sau manager HR.
 
Va garantam ca, prin intermediul acestei lucrari veti redescoperi practic domeniul HR, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]