Legea in ceea ce priveste acordarea concediului de crestere copil (CCC) ar putea suferi mici modificari, in curand, avand in vedere un proiect de ordonanta de urgenta care ar urma sa schimbe OUG nr. 111/2010.
Concret, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor are in vedere inaintarea unei cererei pentru CCC, pe care salariata o va transmite angajatorului inainte de terminarea concediului de maternitate.
Conform proiectului de OUG publicat pe site-ul Ministerului Muncii, se poate vedea ca OUG nr.111/2010 se va modifica in urmatorul mod:
„Art. 191- In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul cu minim 30 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.”
Care va fi relevanta acestui nou document pe care salariatul l-ar trimite angajatorului? Bineinteles ca are un rol pur informativ, pentru ca angajatorul sa fie la curent cu perioada efectiva in care salariata va fi in CCC. Dar desigur ca perioada va putea fi modificata ulterior, in cazul in care salariata va dori sa se intoarca mai devreme pentru a beneficia de stimulentul de insertie, de exemplu.
Alineatul (1) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”Art.25 – (1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) si la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul, pe baza cererii depuse, conform art. 191.”
Puteti consulta si restul modificarilor propuse
AICI.
Proiectul de ordonanta de urgenta NU este inca in vigoare, asa ca nu se aplica momentan.
Decizie suspendare CIM pentru CCC - MODEL realizat de experti
Va reamintim ca potrivit art. 51 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<