Legea in ceea ce priveste acordarea concediului de crestere copil (CCC) ar putea suferi mici modificari, in curand, avand in vedere un proiect de ordonanta de urgenta care ar urma sa schimbe OUG nr. 111/2010.
Concret, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor are in vedere inaintarea unei cererei pentru CCC, pe care salariata o va transmite angajatorului inainte de terminarea concediului de maternitate.
Conform proiectului de OUG publicat pe site-ul Ministerului Muncii, se poate vedea ca OUG nr.111/2010 se va modifica in urmatorul mod:
„Art. 191- In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul cu minim 30 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.”
Care va fi relevanta acestui nou document pe care salariatul l-ar trimite angajatorului? Bineinteles ca are un rol pur informativ, pentru ca angajatorul sa fie la curent cu perioada efectiva in care salariata va fi in CCC. Dar desigur ca perioada va putea fi modificata ulterior, in cazul in care salariata va dori sa se intoarca mai devreme pentru a beneficia de stimulentul de insertie, de exemplu.
Alineatul (1) al articolului 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”Art.25 – (1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) si la art. 11 alin. (1) lit. a). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul, pe baza cererii depuse, conform art. 191.”
Puteti consulta si restul modificarilor propuse
AICI.
Proiectul de ordonanta de urgenta NU este inca in vigoare, asa ca nu se aplica momentan.
Decizie suspendare CIM pentru CCC - MODEL realizat de experti
Va reamintim ca potrivit art. 51 din Codul Muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<