O societate acorda bonusuri lunare prime (% din salariul de baza) prin notarea gradului de indeplinire a anumitor indicatori, atat pentru personalul tesa cat si ptr. Productie.
Aceste bonusuri nu sunt specificate insa nici in contractele individuale de munca (contract colectiv de munca nu exista), nici in decizii sau alte documente.
Vom vedea astfel in ce masura este legala acordarea lor in aceste conditii si daca societatea poate face precizarea ca bonusurile lunare vor fi acordate in functie de situatia financiara a firmei.
Raspuns:
Potrivit art. 160 din Codul muncii , republicat, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Bonusurile pentru performantele realizate de salariati reprezinta adaosuri la salariu de baza.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Prin urmare, bonusurile fac parte din salariu. In conformitate cu dispozitiile art. 162 din Codul muncii , nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile iar salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
Totodata, art. 17 alin. (2) lit. k) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca trebuie sa cuprinda, printre altele, salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.
Avand in vedere aceste prevederi legale, apreciem ca elementele constitutive ale veniturilor salariale, printre care regasim adaosurile la salariu de baza, trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca.
Inserarea in contractul individual de munca a unei clauze de genul celei prezentate nu contravine dispozitiilor legale.
Insa, intrucat in contractul individual de munca se stabilesc drepturile salariale concrete de care salariatul beneficiaza apreciem ca, clauze privind posibilitatea acordarii acestor drepturi in functie de anumite circumstante, de genul celei din speta prezentata, se pot stabili prin contractul colectiv de munca.