Deducere personala pentru persoanele aflate in intretinerea salariatului, cu domiciliu diferit

deducere personalapersonaje ingrijire salariatplata alocatie intretinere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Deducerea personala nu se acorda decat persoanelor aflate efectiv in intretinerea salariatului. Daca persoana aflata in intretinerea salariatului este majora, ea isi va manifesta acordul in scris ca agreeaza acordarea deducerii respective salariatului care o intretine.

Persoanele aflate in intretinerea salariatului pot avea alt domiciliu decat salariatul care beneficiaza de deducere personala. Legea nu impune gospodarirea in comun a persoanei cu salariatul care beneficiaza de deducere personala.

De exemplu, in urma unei hotarari judecatoresti de pronuntare a unui divort nu va putea solicita deducere personala pentru copil aflat in intretinere decat parintele caruia i-a fost incredintat. Celalalt parinte nu va beneficia de deducere pentru copil aflat in intretinere intrucat copilul nu este in intretinerea sa, ci a celuilalt parinte.

Spre deosebire de deducerea personala acordata salariatilor care nu au persoane in intretinere, de care salariatul beneficiaza din oficiu pentru fiecare luna a anului, deducerea personala pentru salariatii care au mai multe persoane in intretinere se acorda numai pentru lunile din anul fiscal in care persoanele aflate in intretinerea salariatului au fost efectiv in intretinerea acestuia.

Deducerea nu se fractioneaza in cadrul lunii, salariatului acordandu-i-se pentru o fractiune de luna in care a avut in intretinere o persoana coeficientul integral de deducere personala. Perioada pentru care se acorda deducerea personala se rotunjeste in favoarea salariatului la luni intregi.

Prin urmare, daca o persoana intra in intretinerea salariatului in cursul lunii, acesta va beneficia de deducerea integrala aferenta unei luni intregi. Acesta este cazul in care de exemplu, salariatului i se naste un copil. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul in care o persoana iese din intretinerea salariatului in cursul lunii.

Daca un salariat are in intretinere pe tatal sau, in perioada de la 30 aprilie pana la 15 august, in cadrul aceluiasi an fiscal, deoarece acesta nu are venit propriu, atunci deducerea personala
pentru salariatii care au o persoana in intretinere se va acorda pentru lunile incepand cu aprilie
pana in august inclusiv, in suma integrala.

In situatia in care depunerea documentelor justificative privind acordarea deducerii personale se face ulterior aparitiei evenimentului care modifica, in sensul majorarii, nivelul acesteia, angajatorul va acorda deducerea personala reconsiderata odata cu plata drepturilor salariale aferente lunii in care contribuabilul a depus toate documentele justificative.

Pentru copilul minor provenit din casatorii anterioare, dreptul de a fi preluat in intretinere revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul sau unuia dintre sotii care formeaza noua familie, conform intelegerii dintre acestia, indiferent daca s-a facut o adoptie cu efecte restranse si chiar daca parintii firesti ai acestuia contribuie la intretinerea lui prin plata unei pensii de intretinere. Plata unei pensii de intretinere nu da dreptul la preluarea in intretinere a copilului, parintelui obligat la aceasta plata.

De exemplu, tatal unui copil care este obligat la plata unei alocatii de intretinere, ca urmare a pronuntarii unui divort nu va putea solicita acordarea deducerii personale pentru o persoana aflata in intretinere (copilul aflat in intretinere), intrucat copilul nu este in intretinerea sa, ci a mamei acestuia careia i-a fost incredintat. insa de aceasta deducere personala va putea beneficia noul sot al mamei, conform intelegerii dintre acestia.

In calitate de angajator, veti acorda deduceri personale numai pentru persoanele care se afla efectiv in intretinerea salariatului. in acest sens, daca persoana aflata in intretinerea salariatului este majora, ea isi va manifesta acordul in scris ca agreeaza acordarea deducerii respective salariatului care o intretine.

De exemplu, parintele care este obligat la plata unei alocatii de intretinere, ca urmare a pronuntarii unui divort nu va putea solicita acordarea deducerii personale pentru copilul aflat in intretinere, intrucat copilul nu este in intretinerea sa, ci a parintelui caruia i-a fost incredintat.

Deducerea personala se acorda la locul unde au functia de baza, indiferent de felul contractului individual de munca incheiat. Deducerea personala se acorda de angajatori tuturor salariatilor numai la locul unde acestia au functia de baza, contractul individual de munca putand fi cu norma intreaga sau cu timp partial sau pe durata determinata sau nedeterminata.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere personalapersonaje ingrijire salariatplata alocatie intretinere

Data aparitiei: 13 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Deducere personala pentru persoanele aflate in intretinerea salariatului, cu domiciliu diferit Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]