Intrebare:
O societate are urmatorul program de lucru: de luni pana joi 8 ore si 30 min. de la 8.00-16.30, iar vineri 6 ore, de la 8.00-14.00. Societatea considera programul de lucru ca fiind inegal si il mentioneaza astfel si in contractele de munca ale salariatilor. A procedat corect societatea in cauza?
Raspuns:
Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii , republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor. Totodata, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca, in conformitate cu dispozitiile art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
In cadrul programului de lucru inegal repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii nu este uniforma.
Din perspectiva acestor dispozitii legale apreciem ca exista in speta o repartizare inegala a timpului de munca in cadrul saptamanii.