In contextul in care salariatii nu au constituit un sindicat la nivel de unitate, negocierea are loc cu reprezentantii salariatilor, iar initiativa negocierii apartine angajatorului.
Astfel, anterior declansarii negocierii, salariatii trebuie sa isi aleaga reprezentantii in conformitate cu prevederile din Codul muncii.
Iata o situatie prezentata in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Contractul colectiv de munca expira la sfarsitul anului. In acest moment, compania nu este afiliata la vreun sindicat. Care sunt pasii de urmat pt. a putea negocia la sfarsitul anului CCM. Suntem obligati sa aderam la un sindicat?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Mentionam inca de la inceput ca o societate nu se poate afilia la un sindicat. In conformitate cu definitia data de Legea 62/2011 sindicatul este acea forma de organizare voluntara a angajatilor, in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale in relatia cu angajatorul.
ATENTIE! Salariatii sunt cei care se asociaza in sindicate si nu angajatorii.
Conform art. 129 alin. 1) din Legea 62/2011, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
Asa cum am mentionat mai sus, daca unitatea are peste 20 de angajati ii revine obligatia de a negocia CCM.
Initiativa negocierii apartine angajatorului, iar daca in unitate nu exista sindicat, acesta trebuie invite la negociere reprezentantii salariatilor alesi de adunarea generala a salariatilor.
La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
Legea nr. 467/2006 este cea care stabileste regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator.
Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
Asadar, la fiecare sedinta de negociere se vor incheia procese verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.
Mai multe despre negocierea CCM poti citi pe PortalCodulMuncii >>>