Care sunt conditiile de negociere ale CCM. Ce trebuie sa stie angajatorii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
13 Martie 2017
13 Martie 2017
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
conditii negociere CCMccm angajaticontract colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In momentul in care o unitate are peste 20 de angajati ii revine obligatia de a negocia contractul colectiv de munca (CCM).

In contextul in care salariatii nu au constituit un sindicat la nivel de unitate, negocierea are loc cu reprezentantii salariatilor, iar initiativa negocierii apartine angajatorului.
 
Astfel, anterior declansarii negocierii, salariatii trebuie sa isi aleaga reprezentantii in conformitate cu prevederile din Codul muncii.


Iata o situatie prezentata in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Contractul colectiv de munca expira la sfarsitul anului. In acest moment, compania nu este afiliata la vreun sindicat. Care sunt pasii de urmat pt. a putea negocia la sfarsitul anului CCM. Suntem obligati sa aderam la un sindicat?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Mentionam inca de la inceput ca o societate nu se poate afilia la un sindicat. In conformitate cu definitia data de Legea 62/2011 sindicatul este acea forma de organizare voluntara a angajatilor, in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale in relatia cu angajatorul.

ATENTIE! Salariatii sunt cei care se asociaza in sindicate si nu angajatorii.

Conform art. 129 alin. 1) din Legea 62/2011, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Asa cum am mentionat mai sus, daca unitatea are peste 20 de angajati ii revine obligatia de a negocia CCM.

Initiativa negocierii apartine angajatorului, iar daca in unitate nu exista sindicat, acesta trebuie invite la negociere reprezentantii salariatilor alesi de adunarea generala a salariatilor.

La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.

Legea nr. 467/2006 este cea care stabileste regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator.

Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.

Asadar, la fiecare sedinta de negociere se vor incheia procese verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.


Mai multe despre negocierea CCM poti citi pe PortalCodulMuncii >>>




NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]