Etapele negocierii colective - pasii necesari inainte de incheierea CCM

Ioana Pavel
Ioana Pavel
31 Octombrie 2023
31 Octombrie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Etapele negocierii colectivenegociere colectiva salariati
Etapele negocierii colective - pasii necesari inainte de incheierea CCM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Avand in vedere numarul de salariati ai societatii (46), si tinand cont de Legea 367/2022, societatea noastra a afisat la loc vizibil anuntul cu privire la initiativa de incepere a negocierii colective. Care sunt urmatorii pasi pe care societatea trebuie sa ii urmeze in vederea incheierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Referitor la negocierea colectiva, trebuie sa respectati prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare, in mod special cele de la Titlul VI Negocierile colective de munca – art. 95 – 119.
 
A aparut un excelent instrument practic pentru managerii HR!
Este vorba despre o carte tiparita, format A5, cu textul complet al Codului muncii si al noii Legi a dialogului social!
 
O puteti purta intotdeauna cu dvs., pentru consultare rapida! Veti remarca imediat cat va este de utila, detalii AICI >>>
 
 
Pornind de la prevederile legale, in opinia noastra, etapele negocierii colective ar fi urmatoarele:
 
1. Initierea negocierii – art. 97, coroborat cu art. 107 din lege – aceasta este obligatia angajatorului pe care o poate indeplini printr-un anunt/invitatie prin care aduce la cunostinta salariatilor ca se initiaza negocierile colective. Termen: cel putin 15 zile inainte de inceperea acestora. Negocierea poate fi initata si de sindicat/reprezentantii alesi ai salariatilor, insa, daca acestia nu o fac, obligatia de a initia negocierile este a angajatorului.
 
2. Anuntul mentionat la pct. 1 trebuie sa cuprinda data, ora si locul stabilite pentru inceperea negocierilor. Partile indreptatite sa participe la negociere vor confirma in scris primirea anuntului/invitatiei, precum si acceptarea sau refuzul participarii la negociere, indiferent de partea care a initiat negocierea. Lipsa unui raspuns scris, coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri (art. 107 din lege).
3. Prima sedinta a partilor: la prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential ce trebuie comunicate sindicatului/reprezentantilor alesi ai salariatilor si termenul in care se face aceasta comunicare. Tot la prima reuniune se consemneaza in procesul verbal toate elementele prevazute la art. 98 alin. (5):
 
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unei imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) in cazul sindicatului/organizatiei sindicale, existenta dovezii reprezentativitatii;
f) in cazul in care nu exista organizatii sindicale, dovada alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, in conformitate cu dispozitiile art. 57 si 58;
g) existenta dovezii convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
h) pentru negocierile la nivel de unitate existenta dovezii personalitatii juridice a sindicatelor;
i) alte detalii privind negocierea.
4. Derularea negocierilor conform calendarului stabilit la prima sedinta de negociere.
5. Incheierea noului contract colectiv de munca.
6. Inregistrarea noului contract colectiv de munca. Contractul colectiv de munca la nivel de unitate se inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca. Documentele care fac parte din dosarul de inregistrare sunt enumerate la art. 110 alin. (2) din lege.
 
Alte aspecte organizatorice trebuie discutate de partile care participa la negociere si ele trebuie incluse in procesele verbale de sedinte, documente foarte importante in care se consemneaza tot ceea ce se negociaza si se stabileste de catre parti.
 
Spre exemplu, in conformitate cu prevederile art. 98 alin. (5) se prevede ca, in procesul verbal al primei sedinte de negociere, se mentioneaza durata maxima a negocierilor convenita de parti si locul si calendarul sedintelor. Prin urmare aceste aspecte se stabilesc de catre parti de comun acord si ele se consemneaza in procesul verbal de sedinta.
 
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare.
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]