Program inegal. Ce inregistram in Revisal? Se face act aditional?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
05 Octombrie 2020
05 Octombrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
program de lucrurepartizarea timp de muncaprogram inegalact aditional program flexibil
Program inegal. Ce inregistram in Revisal? Se face act aditional?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru program inegal se face act aditional la CIM in care se specifica exact intervalul orar si zilele libere in care se lucreaza? In Revisal cum se inregistreaza repartizarea timpului de lucru?
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
 
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
 
Programul din situatia expusa este un program inegal intrucat numarul de ore zilnic nu este uniform.
 
Potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, republicat.
 
Alin. (2) al art. 116 mentioneaza ca programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
 
In contractul individual de munca se poate specifica: Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: 11, 11, liber, liber - inegal. In cazul contractului individual de munca cu norma intreaga nu este obligatoriu sa se mentioneze ora de inceput si de sfarsit a programului de lucru.
 
In ceea ce priveste pauza de masa, conform art. 134 alin. (1) din Codul muncii, in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Astfel, trebuie reglementat dreptul la pauza de masa in regulamentul intern in sensul de a preciza inclusiv ca pauza de masa nu este inclusa in programul de lucru. In plus, angajatii trebuie sa beneficieze in fapt de pauza de masa, iar aceasta pauza sa fie evidentiata in pontaj.
 
Altfel, se poate interpreta de inspectorul de munca ca salariatii presteaza activitate 12 ore, iar dupa o perioada de 12 ore de activitate este necesar un repaus de 24 de ore asa cum se mentioneaza la art. 115 alin. (2) din Codul muncii.
 
In Revisal la repartizare timp de lucru se alege INEGAL.
 
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]