CCM a expirat si doriti reinnoirea sa? Iata cum procedati!

30 Aprilie 2014
30 Aprilie 2014
ccmcontract colectiv de muncanegociere ccmexpirare ccm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In randurile urmatoare vom stabili care sunt demersurile pentru reinnoirea contractului colectiv de munca, in conditiile in care CCM actual a expirat in urma cu 1 luna.

In primul rand, mentionam faptul ca negocierea colectiva se realizeaza cu respectarea dispozitiilor din Legea 62/2011 a dialogului social.

Tinem cont de dispozitiile art. 51 alin. (1) lit. c) din Legea dialogului social nr. 62/2011. Astfel, intelegem ca sunt reprezentative, la nivel de unitate, organizatiile sindicale ce indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:

a) au statut legal de sindicat;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.

Luam in considerare prevederile alin. (2) din acelasi articol. Astfel, se prevede faptul ca indeplinirea de catre organizatiile sindicale a conditiilor de reprezentativitate se constata, la cererea acestora, de catre instanta care le-a acordat personalitate juridica, prin depunerea la instanta a documentatiei prevazute la art. 52.

Reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi produce efecte dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate prevazute de prezenta lege, conform dispozitiilor art. 223 din Legea 62/2011.

In acelasi timp, in baza  art. 130 alin. (5) lit. e) din Legea 62/2011, la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal si dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri.

Mai mult, tinem cont de faptul ca dosarul intocmit in vederea inregistrarii CCM la nivel de unitate la autoritatea competenta (ITM), trebuie sa cuprinda si dovada de reprezentativitate a sindicatului, in baza art. 143 alin. (2) lit. d) din Legea 62/2011.

In consecinta, in vederea participarii la negocierea unui contract colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate dupa intrarea in vigoare a Legii 62/2011 o organizatie sindicala trebuie sa faca dovada indeplinrii conditiilor de reprezentativitate prevazute de Legea 62/2011.

Atentie! Legea nu prevede si obligatia prezentarii dovezii privind dobandirea personalitatii juridice, dovada reprezentativitatii fiind suficienta atata vreme cat indeplinirea conditiilor de reprezentativitate se poate constata numai pentru o organizatie sindicala care si-a dobandit personalitatea juridica.


In cazul societatilor cu mai mult de 21 de salariati, negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie. Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile si are ca obiect, cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.

Pentru initierea negocierii unui CCM la nivel de unitate trebuie sa aveti intocmite urmatoarele documente:
a) convocatorul care trebuie sa contina ziua, ora si locul la care urmeaza sa aiba loc intalnirea in vederea negocierii;
b) un tabel cu toti salariatii din unitate, angajati la momentul comunicarii convocatorului.
c) procesul-verbal incheiat la data convocata.

Intrucat a expirat contractul colectiv de munca durata acestuia nu mai poate fi prelungita printr-un act aditional. Pe cale de consecinta va fi negociat un alt contract colectiv de munca.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]