Analizam intrebarea adresata specialistilor PortalCodulMuncii, referitoare la acordarea indemnizatiei de detasare (diurna). Se poate acorda indemnizatie de detasare in functie de prezenta (ore) la activitatile pentru care angajatul a fost detasat?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Tinem cont de prevederile art. 44 alin. (2) din Codul muncii. Astfel, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Potrivit dispozitiilor art. 119 din Codul muncii, anajatorul este obligat sa tina evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si sa supuna controlului inspectiei muncii aceasta evidenta, oricand este solicitat.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Asadar, angajatorul va tine evidenta timpului de munca al salariatului.
Luand in considerare faptul ca timpul de munca, asa cum este e definit la art. 111 din Codul muncii, ca orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Dupa cum putem observa, nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de inapoiere din delegatie constituie timp de lucru, ci doar intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale.
In situatia in care salariatul este delegat, din pontaj vor reiesi orele de munca prestate in delegatie, respectiv orele de munca ce constituie timp de lucru in lumina informatiilor expuse mai sus.
Mentionam faptul ca numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii de mai multe zile, indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore (art. 11 din HG 1860/2006).
In concluzie, diurna se acorda pe zile si nu pe ore.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro