Este nevoie de un act aditional pentru un CIM cu timp de munca inegal?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Decembrie 2016
21 Decembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cim timp munca inegalprevederi cimact aditional la cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca.

Asa cum orice angajator ar trebui sa stie, regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.

Iata o speta prezentata in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Avem un punct de lucru secundar (cod CAEN 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor) in care avem angajati part-time si angajati cu norma intreaga ( 8 ore zi) . Angajatii cu norma intreaga lucreaza diferit de timpul normal de lucru si nu isi acopera timpul de lucru de 40 ore saptamana (exemplu : Luni lucreaza 9 ore , Marti si Miercuri nu lucreaza, Joi lucreaza 10 ore etc.). Mentionez ca in CIM ei figureaza ca angajati norma intreaga 8 ore zi, si au fost de acord cu acest program. Intrebarea este: Unde ar trebuii sa mentionam aceste modificari? Intr-un act aditional sau?"

Incepem prim a mentiona ca repartizarea normala a timpului de munca saptamanal, se face in mod egal, 8 h/zi, 40 h/saptamana (art. 113 alin. (1) din Codul muncii).

In functie de specificul unitatii angajatoare, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 h/saptamana, mai prevede Codul Muncii.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal va fi stabilit prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau in cazul lipsei acestuia prin regulamentul intern.

Repartizarea inegala a timpului de munca, poate functiona doar daca a fost expres prevazuta si in contractul individual de munca (art. 116 alin (2) Codul muncii).

Salariatii care au programul redus sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana nu pot presta ore suplimentare si nici nu pot lucra dupa o repartizare inegala a timpului de munca.

CONCLUZIE: Veti putea inregistra modificari la contractual individual de munca numai prin act aditional si numai respectand prevederile legale sus mentionate.


Sursa: PortalCodulMuncii




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]