Studiu de caz: Procedura de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna pentru CIM cu timp partial

Codul munciiconcediuconcediu de odihnacalculindemnizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul individual de munca pe timp partial poate include prevederi valabile in cazul unor durate mai mari sau mai mici de munca, iar indemnizatia de concediu de odihna va trebui calculata in functie de aceste perioade de timp. Un exemplu in acest sens poate fi metoda de calcul pentru cele 20 de zile de concediu de odihna acordate in cazul unui CIM partial cu 2 ore pe luna.

Potrivit art. 145 din Codul muncii durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Asadar durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
In cazul angajatului care desfasoara activitate 2 ore pe luna in baza contractului individual de munca cu timp partial consideram ca acestuia i se va acorda concediu de odihna proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic.

Astfel, pentru 255 de zile lucratoare in anul 2011 salariatii au dreptul la un concediu de odihna de minim 20 zile. Ca atare, considerand ca salariatul desfasoara activitate 2 ore pe luna repartizate intr-o singura zi, pentru 12 zile lucrate intr-un an calendaristic (1 zi pe luna x 12 luni) salariatul are dreptul la 1 zi lucratoare de concediu de odihna.

Art. 150 stabileste ca pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a acestor drepturi salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Prin urmare, indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza astfel:
1. Se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mai sus mentionate, din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul.
Media zilnica se calculeaza impartind totalul drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul la numarul total de zile lucrate din aceiasi perioada.
2. Media zilnica astfel calculata se inmulteste cu numarul de zile de concediu.
3. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, indemnizatiile si sporurile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiconcediuconcediu de odihnacalculindemnizatie

Data aparitiei: 02 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Procedura de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna pentru CIM cu timp partial Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]