legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: Procedura de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna pentru CIM cu timp partial

Codul munciiconcediuconcediu de odihnacalculindemnizatie

Contractul individual de munca pe timp partial poate include prevederi valabile in cazul unor durate mai mari sau mai mici de munca, iar indemnizatia de concediu de odihna va trebui calculata in functie de aceste perioade de timp. Un exemplu in acest sens poate fi metoda de calcul pentru cele 20 de zile de concediu de odihna acordate in cazul unui CIM partial cu 2 ore pe luna.

Potrivit art. 145 din Codul muncii durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Asadar durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
In cazul angajatului care desfasoara activitate 2 ore pe luna in baza contractului individual de munca cu timp partial consideram ca acestuia i se va acorda concediu de odihna proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic.

Astfel, pentru 255 de zile lucratoare in anul 2011 salariatii au dreptul la un concediu de odihna de minim 20 zile. Ca atare, considerand ca salariatul desfasoara activitate 2 ore pe luna repartizate intr-o singura zi, pentru 12 zile lucrate intr-un an calendaristic (1 zi pe luna x 12 luni) salariatul are dreptul la 1 zi lucratoare de concediu de odihna

Art. 150 stabileste ca pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a acestor drepturi salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Prin urmare, indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza astfel:
1. Se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mai sus mentionate, din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul.
Media zilnica se calculeaza impartind totalul drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul la numarul total de zile lucrate din aceiasi perioada.
2. Media zilnica astfel calculata se inmulteste cu numarul de zile de concediu.
3. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, indemnizatiile si sporurile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiconcediuconcediu de odihnacalculindemnizatie

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 02 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Studiu de caz: Procedura de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna pentru CIM cu timp partial Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]