Este un fapt ca stagiul de cotizare reprezinta o conditie necesara la stabilirea pensiilor pentru limita de varsta, pensie de dizabilitate, de urmas, etc.
Dar perioada de efectuare a stagiului militar constituie stagiu de cotizare pentru pensie?
Vom raspunde unor intrebari adresate pe PortalCodulMuncii.ro pentru a lamuri acest aspect: "Un salariat a efectuat stagiul militar in perioada 1988-1989. Ulterior s-a angajat in anul 2002 (primul contract de munca). Perioada de efectuare a stagiului militar constituie stagiu de cotizare pentru pensie, dar constituie si vechime in munca? Suntem o institutie care acordam sporuri de vechime in functie de transele de vechime. Daca in aceeasi situatie, salariatul ar fi avut contract de munca din 1987 si ulterior satisfacea stagiul militar inainte de 1989, constituie vechime in munca?"
Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, mentionam ca salariatii care erau chemati sa satisfaca stagiul militar incidente sunt dispozitiile din Codul muncii, in vigoare la acea data, respectiv Legea 10/1972 care stabilea in cuprinsul art. 72 ca pentru persoanele care, fiind incadrate in munca, sunt chemate sa-si satisfaca serviciul militar, contractul de munca se mentine, iar aceasta perioada de satisfacere a serviciului militar intra in calculul vechimii neintrerupte in aceeasi unitate.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Asadar, apreciem ca perioada de desfasurare a stagiului militar constituie vechime in munca si poate fi luata in calcul la stabilirea drepturilor salariale ce se acorda cu raport cu aceasta DACA in perioada in care a avut loc efectuarea stagiului militar a fost intrerupt contractul de munca, adica numai in situatia in care persoana respectiva avea deja calitatea de salariat la momentul efectuarii stagiului militar.
Sursa: PortalCodulMuncii