Codul Muncii se modifica: Care sunt noile conditii de acordare a concediului de odihna

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
04 Decembrie 2014
04 Decembrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu de odihnaconcedii odihnaconcediu incapacitate temporaraconcediu de maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Codul Muncii se modifica si aduce vesti bune pentru anumite categorii de angajati. In mod concret, Parlamentul a decis ca angajatorii vor acorda obligatoriu zilele de concediu de odihna neefectuate ca urmare a faptului ca a intervenit un concediu medical, chiar daca acesta a ocupat intregul an al salariatului.

Cu alte cuvinte, perioada de incapacitate temporara de munca nu mai scade durata concediului de odihna anual.

Legea a fost adoptata miercuri, de Camera Deputatilor si prevede modificarea art. 145, alin. 2 din Codul Muncii. Acesta prevedea: "durata efectiva a concediului de odihna anual se (...) acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic).

Noua forma a legii va fi urmatoarea: "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile".

Mai mult, durata concediului de odihna anual se stabileste pe baza perioadelor de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav. Acestea se vor considera ca fiind perioade de activitate prestata.

Mai mult, Codul Muncii se modifica si mai mult, dupa cum urmeaza:

"In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical".

La articolul 145, dupa alineatul (3) se introduc trei noi alineate. Iata ce noi prevederi aduc modificari in modul in care se acorda concediul de odihna.

„(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul 3 fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.”

Iata si noua forma a articolului 146:

„Art. 146. – (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”


Se modifica si regimul salarizarii personalului temporar. In acest sens, la articolul 92, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate (3) si (4).

Alineatul 3 prevede faptul ca salariatul temporar nu poate primi  pentru fiecare misiune salariu inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.


Sursa: Proiect de lege adoptat de Camera Deputatilor in sedinta din 3 decembrie 2014


Pentru dumneavoastra am creat un proiect unde veti gasi mereu o varianta actualizata a Codului muncii varianta care poate fi consultata aici

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]