Somaj tehnic dupa data de 30 iunie 2021. Ce prevederi mai sunt valabile?

somaj tehnic 30 iunie 2021indemnizatie somaj tehnic avocatiprelungire oug 211/2020
Somaj tehnic dupa data de 30 iunie 2021. Ce prevederi mai sunt valabile?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“Prelungirea OUG 211/2020 doar pana la 30 iunie 2021 influenteaza cumva acordarea somajului tehnic dupa data respectiva? Nu se va mai putea acorda somaj tehnic dupa acea data?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din ini?iativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activita?ii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Salariatii beneficiaza de o indemniza?ie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
 
Asadar, somajul tehnic este reglementat de Codul muncii, angajatorul avand posibilitatea sa suspende oricand contractele individuale de munca ale salariatilor daca activitatea sa este intrerupta sau redusa pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Prin OUG 30/2020 s-a reglementat posibilitatea decontarii indemnizatiei de somaj tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
Asadar, in prezent, sunt reglementate:
 
- somajul tehnic, cu plata indemnizatiei din fondurile angajatorului;
- somajul tehnic, cu plata indemnizatiei de la bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 211/2020 prevederile art. XI si XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 se acorda pana la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate prevazute de Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, conform acestei prevederi legale, indemnizatia de somaj tehnic nu va mai putea fi suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru perioada ulterioara datei de 30 iunie 2021 daca printr-un act normativ nu se prelungeste aceasta perioada. Dar angajatorul va putea sa suspende contractele individuale de munca ale salariatilor pentru somaj tehnic cu plata indemnizatiei din propriile fonduri daca activitatea sa este intrerupta sau redusa pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
 
 Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!


Legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii!

Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii.

Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta.



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnic 30 iunie 2021indemnizatie somaj tehnic avocatiprelungire oug 211/2020

Data aparitiei: 11 Iunie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Somaj tehnic dupa data de 30 iunie 2021. Ce prevederi mai sunt valabile? Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Incetarea CIM din motive neimputabile salariatului da dreptul acestuia la indemnizatie de somajIntrebare: Salariatul care si-a incetat activitatea in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii poate solicita ajutor de somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Diverse venituri. Declaratia 112Intrebare: Art. 76 ain 4 si 4 (1) prevede o lista de venituri printre care si - f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare; - p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]