Pot primi bonus angajatele cu contract suspendat?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
30 August 2021
30 August 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
bonusuri contract suspendatacordare bonus contract suspendatvenituri contract suspendatbonus angajate contract suspendat
Pot primi bonus angajatele cu contract suspendat?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Compania doreste sa ofere bonus de performanta si angajatelor aflate acum in concediu de maternitate (contracte suspendate). Care ar fi procedura in contabilitate pentru inregistrarea sumelor/viramentelor? Cum se poate face aceste lucru, deoarece angajatele sunt suspendate in ReviSal si pe statul de plata?
 
Solutia specialistului:
 
Nu exista nicio procedura speciala pentru inregistrarea in contabilitate a bonusurilor acordate persoanelor ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Aceste bonusuri se inregistreaza in contabilitate intocmai ca orice alt venit salarial.
 
Conform art. 49 din Codul muncii: 
 
Art. 49. – (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. 
 
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. 
 
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
 
Pe durata somajului tehnic, contractul individual de munca este suspendat in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii. Astfel, pe durata somajului tehnic se suspenda prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator.
 
 
Potrivit alin. (3) de mai sus, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
 
 
Astfel, salariata poate sa beneficieze pe perioda suspendarii de alte drepturi care nu sunt acordate pentru prestarea muncii in perioada suspendarii, daca s-a prevazut prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne ca aceste drepturi se acorda si in perioada de suspendare. 
 
Prin urmare, bonusurile se vor acorda si inregistra in contabilitate in baza regulamentului intern, contractului colectiv de munca aplicabil sau contractului individual de munca in care se prevede ca aceste drepturi se acorda si in perioada de suspendare.
 
 
Acest articol se regaseste in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal - cea mai de incredere sursa de informare legislativa!
 
 
Concret, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal va aduce in atentie:
  • Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
  • Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
  • Greseli de evitat, exceptii de la reguli
  • Opinia expertilor, cu recomandari si atentionari
  • Cele mai interesante decizii ale instantelor de judecata
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]