Modalitatea de completare a Formularului 102 pentru recuperarea indemnizatiilor de asigurari de sanatate

06 Octombrie 2010
06 Octombrie 2010
contributiiindendemnizatiiasigurari de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitatea de completare a Formularului 102 pentru recuperarea indemnizatiilor de asigurari de sanatate

Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale" aprobate prin OANAF 101/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru contributiile sociale datorate de angajatori, cuprinse la pozitiile 4, 5, 16, 17 si 19 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale prevazut in anexa nr. 16, formularul se completeaza de catre angajatori sau de entitati asimilate acestora, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 86/2003, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 609/2003, cu modificarile ulterioare, ale Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.644/2003 si ale legislatiei specifice privind contributiile sociale, astfel:

- Randul 1 "Suma datorata": se inscrie suma datorata de angajatori in perioada de raportare, conform legislatiei specifice privind contributiile sociale.

- Randul 2 "Suma deductibila": se inscriu sumele care pot fi deduse in perioada de raportare din contributiile sociale datorate de angajatori, conform legislatiei specifice privind contributiile sociale. Nivelul sumei deductibile nu va depasi nivelul sumei datorate in perioada de raportare.

Pentru pozitia 17 – „Contributii pentru concedii si indemnizatii –angajator” la "Suma deductibila"se completeaza indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care se calculeaza si se platesc de angajatori conform art. 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare.

- Randul 3 "Suma de plata": se inscrie suma reprezentand diferenta dintre suma datorata si cea deductibila, respectiv dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 2.

In situatia in care sumele deductibile depasesc in perioada de raportare suma contributiilor datorate, acestea se recupereaza conform legislatiei specifice privind contributiile sociale.

Diferentele de recuperat rezultate se pot reporta la randul 2 din declaratiile care se depun in perioada urmatoare sau se pot recupera din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, sumele ce se retin din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva se inscriu in Formularul 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale" la Pozitia 17 Randul 2 – „Suma deductiblila”.

Daca, spre exemplu societatea are de recuperat 4.000 RON de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate iar contributia pentru concedii si indemnizatii datorata pentru luna august este de 2.000 RON, in Formularul 102 la pozitia 17 Randul 1 "Suma datorata" se va inscrie 2.000 RON iar la Randul 2 "Suma deductibila" 2.000 RON. In acest caz, pentru luna august suma de plata va fi „0”.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]