Este obligatoriu preavizul SCRIS?

19 Noiembrie 2009
19 Noiembrie 2009
preavizconcedierecodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: "Este obligatoriu preavizul scris (acea adresa catre angajati) pentru concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului? Autoritatile de munca spun ca da, chiar daca respectivul preaviz este trecut in decizia de concediere."

Raspuns:
Este obligatorie preavizarea salariatului in temeiul art. 73 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii. Astfel, potrivit art. 73 din Codul muncii, persoanele concediate pentru inaptitudine fizica/psihica, pentru necorespundere profesionala si pentru motive care nu tin de persoana salariatului au dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare. Potrivit art. 74 alin. (2) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, durata preavizului este de 20 de zile lucratoare. Coroborand cele doua articole vom concluziona faptul ca angajatorul nu poate inceta contractul individual de munca al unui salariat pentru motivele mentionate mai sus fara o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare.

In situatia in care societatea nu prezinta salariatului “formularul preaviz” se naste urmatoarea intrebare: de unde reiese ca angajatorul a respectat dreptul salariatului la preaviz daca nu are semnatura acestuia de luare la cunostinta ca se afla in perioada de preaviz? Lipsa preavizului poate duce la anularea deciziei de concediere ca urmare a nerespectarii procedurii de concediere.

Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. In concluzie, salariatul nu poate renunta la dreptul la preaviz. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.



Concedierea unui angajat este o masura care se poate intoarce impotriva dvs.! Clic aici pentru a afla cum sa procedati pentru a nu avea probleme!



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]