Studiu de caz: Ar trebui sporul de vechime incadrat in CIM? Ce alte modificari sunt impuse cu privire la actele aditionale?

29 Iunie 2011
29 Iunie 2011
act aditionalCIMspor de vechimeCodul munciitermenul de preavizcriteriile de evaluare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In urma ultimelor modificari legislative din Codul muncii, problema incheierii de acte aditionale la CIM revine in actualitate. Mai mult decat atat, ramane de stabilit in ce masura este necesara sau recomandabila includerea in CIM a unei clauze care sa includa si mentiunile referitoare la sporul de vechime.

In primul rand, incheierea de acte aditionale in cadrul CIM se realizeaza numai prin acordul de vointa al ambelor parti ale raportului de munca, angajator si salariat. Conform prevederilor de la art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, modificarile asupra oricaror elemente incluse la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca se executa numai cu incheierea unui act aditional la contract, in termen de cel mult 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii. Singurele situatii in care se poate face o exceptie sunt cele in care modificarile sunt prevazute de lege in mod expres.

In ceea ce priveste durata de preaviz, aceasta se poate modifica in urma incheierii unui act aditional intre ambele parti, fiind necesar acordul salariatului pentru modificarea CIM. In situatia in care angajatul face o cerere de demisie, articolul 81 alin. (4) prevede ca termenul de preaviz este cel stabilit de parti in contractul individual de munca sau cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Se mentioneaza, in continuare, ca acest termen nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si nu poate depasi perioada de 45 de zile in cazul salariatilor cu functii de conducere.

Modificarea contractului de munca in vederea schimbarii perioadei de preaviz nu este necesara in cazul in care termentul de preaviz este mai mic decat maximele admise de cod in conformitate cu noile modificari. In schimb, in cazul in care partile doresc stabilirea unei alte perioade de preaviz (in limitele stabilite de cod), va fi incheiat un act aditional la CIM.

In caz de concediere, art. 75 alin. (1) din Codul muncii, mentioneaza ca persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Termenul minim impus de lege pentru preavizul aferent concedierii este de cel putin 20 de zile lucratoare. Modificarile aduse Codului muncii prin Legea 40/2011  mentin astfel termenul de preaviz in caz de concediere la cele 20 de zile lucratoare. Referitor la criteriile de evaluare, in cazul in care la nivelul angajatorului acestea sunt deja stabilite, nu mai este necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca. Acesta va fi realizat numai in situatia in care se doreste modificarea acestor criterii.

In ceea ce priveste sporul de vechime in munca, deoarece acesta reprezinta un element constitutiv al salariului, contractul individual de munca il va include in mod obligatoriu, cu precizarea ca modificarea sporului de vechime va fi efectuata tot prin incheierea unui act aditional la CIM.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]