Munca la negru continua sa fie principala neregula pe care o constata Inspectia Muncii la nivel national. Astfel, in urma controalelor din intervalul 4-8 iulie, au fost depistate 99 de persoane care munceau fara forme legale.
Peste 300 de angajatori au fost sanctionati. Din totalul amenzilor in domeniul relatiilor de munca, de 978.000 de lei, 760.000 au constituit sanctiuni pentru munca la negru. De asemenea, s-a facut propunere de cercetare penala in cazul unui angajator din judetul Arges, potrivit comunicatului ITM.
Va reamintim ca, incepand cu iulie 2016, primirea la munca a angajatilor cu CIM suspendat constituie contraventie. Indiferent de temeiul de suspendare a contractului individual de munca, prestarea muncii pe durata suspendarii CIM este ilegala si risca sanciuni de pana la 20.000 de lei. Aflati mai multe AICI.
Pe linie de SSM, au fost acordate sanctiuni in valoare totala de peste 300.000 de lei si au fost sanctionati 678 de angajatori. Un numar record de evenimente, anume 52, sunt cercetate, urmand sa fie incadrate sau nu ca accidente de munca.
Dantes Nicolae Bratu, inspector de stat: "Prin actiunile inspectorilor de munca vrem sa crestem la nivelul asteptarilor pe care le are societate de la o institutie cu atributii de control. Rezultatele inregistrate arata ca este nevoie de eforturi conjugate care sa imbine preventia cu sanctiunile aplicate gradual, in functie de prevederile legale.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Controlul fiecarui angajator presupune informare si comunicare, dar trebuie inteles ca toleranta este si ramane zero fata de incalcarea legii".
Sursa: Inspectia Muncii