Cartea de Munca care atesta vechimea angajatilor, a fost inlocuita de REVISAL, care permite evidenta strict electronica a muncii.
Odata cu promulgarea legii care prevede "cumpararea" efectiva a vechimii in munca, nu putini au fost cei care s-au intrebat, cum va functioneaza acest sistem si cine poate beneficia de prevederile acestei legi.
Citeste aici totul despre cumpararea vechimii in munca: chestiuni pe care trebuie sa le stii >>
Dar ce se petrece cand o companie doreste sa ofere sporul de vechime unui angajat care nu are Carnetul de munca si nici adeverintele necesare, care sa ateste perioada in care a lucrat? Cum se procedeaza in acest sens?
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In speta, vom analiza urmatoarea intrebare sosita in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "Un viitor salariat nu mai detine Carnetul de munca si nu are nici adeverinte cu perioada lucrata dupa 2011, de la fostii angajatori. Intrucat suntem o unitate care acorda spor de vechime la salariu, conform CCM-ului aplicabil, putem lua in considerare o adeverinta eliberata de ITM, cu privire la perioada lucrata anterior angajarii in unitatea nostra. In baza acestei adeverinte putem acorda sporul de vechime?"
Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, mentionam ca in situatia in care angajatorul respectivului salariat nu si-a indeplinit obligatia prevazuta la art. 34 alin.(5) din Codul muncii, aceea de a elibera o adeverinta care sa ateste aspectele anterior mentionate, salariatul are posibilitatea solicitarii unui astfel de document de la Inspectia Muncii.
Conform HG 500/2011 orice persoana are dreptul sa interogheze, sa solicite si sa obtina de la Inspectia Muncii date din registrul privat/public cu privire la activitatea pe care a desfasurat-o in calitate de angajat/persoana platita din fonduri publice, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, intr-un termen de 5 zile de la data solicitarii.
ATENTIE: Chiar daca lucratorul poate solicita de la Inspectia Muncii adeverinta in cauza, aceasta NU poate atesta activitatea desfasurata de un anumit salariat, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, ci doar sa le evidentieze astfel cum rezulta din registrul privat/public transmis de angajator.
Asadar, datele evidentiate de Inspectia Muncii prin eliberarea unei adeverinte confirma faptul ca respectiva persoana se afla inregistrata in registrul unic al salariatilor (REVISAL) si a desfasurat activitate in cadrul unui contract de munca.
Aceasta adeverinta eliberata de Inspectia Muncii poate fi valorificata la acordarea sporului de vechime si a altor drepturi salariale aplicabile la nivelul angajatorului.
Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii