Speta: se poate acorda sporul de vechime in baza unei adeverinte eliberate de ITM?

spor de vechimevechime in muncacumparare vechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator si salariat stie ca vechimea in munca este un factor foarte important atunci cand vorbim despre calcularea pensiei sau a indemnizatiei de somaj, asa ca este indicat ca toti lucratorii sa evite munca la negru, adica fara contract individual de munca (CIM).


Cartea de Munca care atesta vechimea angajatilor, a fost inlocuita de REVISAL, care permite evidenta strict electronica a muncii.

Odata cu promulgarea legii care prevede "cumpararea" efectiva a vechimii in munca, nu putini au fost cei care s-au intrebat, cum va functioneaza acest sistem si cine poate beneficia de prevederile acestei legi.

Citeste aici totul despre cumpararea vechimii in munca: chestiuni pe care trebuie sa le stii >>


Dar ce se petrece cand o companie doreste sa ofere sporul de vechime unui angajat care nu are Carnetul de munca si nici adeverintele necesare, care sa ateste perioada in care a lucrat? Cum se procedeaza in acest sens?

In speta, vom analiza urmatoarea intrebare sosita in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "Un viitor salariat nu mai detine Carnetul de munca si nu are nici adeverinte cu perioada lucrata dupa 2011, de la fostii angajatori. Intrucat suntem o unitate care acorda spor de vechime la salariu, conform CCM-ului aplicabil, putem lua in considerare o adeverinta eliberata de ITM, cu privire la perioada lucrata anterior angajarii in unitatea nostra. In baza acestei adeverinte putem acorda sporul de vechime?"



Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, mentionam ca in situatia in care angajatorul respectivului salariat nu si-a indeplinit obligatia prevazuta la art. 34 alin.(5) din Codul muncii, aceea de a elibera o adeverinta care sa ateste aspectele anterior mentionate,  salariatul are posibilitatea solicitarii unui astfel de document de la Inspectia Muncii.

Conform HG 500/2011 orice persoana are dreptul sa interogheze, sa solicite si sa obtina de la Inspectia Muncii date din registrul privat/public cu privire la activitatea pe care a desfasurat-o in calitate de angajat/persoana platita din fonduri publice, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, intr-un termen de 5 zile de la data solicitarii.

ATENTIE: Chiar daca lucratorul poate solicita de la Inspectia Muncii adeverinta in cauza, aceasta NU poate atesta activitatea desfasurata de un anumit salariat, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, ci doar sa le evidentieze astfel cum rezulta din registrul privat/public transmis de angajator.

Asadar, datele evidentiate de Inspectia Muncii prin eliberarea unei adeverinte confirma faptul ca respectiva persoana se afla inregistrata in registrul unic al salariatilor (REVISAL) si a desfasurat activitate in cadrul unui contract de munca.

Aceasta adeverinta eliberata de Inspectia Muncii poate fi valorificata la acordarea sporului de vechime si a altor drepturi salariale aplicabile la nivelul angajatorului.


Citeste mai multe pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
spor de vechimevechime in muncacumparare vechime in munca

Data aparitiei: 13 Decembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Speta: se poate acorda sporul de vechime in baza unei adeverinte eliberate de ITM? Nota: 4.32 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]