Nerespectarea perioadei de preaviz. Se poate demara cercetarea disciplinara?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 August 2024
09 August 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Nerespectarea perioadei de preavizpreaviz codul muncii
Nerespectarea perioadei de preaviz. Se poate demara cercetarea disciplinara?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Un salariat isi depune demisia si efectueaza doar 14 zile de preaviz (din 20 zile lucratoare) si incepand cu a 15 zi nu se mai prezinta la serviciu. Angajatorul, dupa 3 zile absente nemotivate decide demararea cercetarii disciplinare ptr absente nemotivate. Va rog sa imi precizati daca cercetarea disciplinara trebuie sa se incadreze in cele 6 zile de preaviz sau putem depasi preavizul ptr cercetare? Cand este corect sa fie incetat contractul de munca cand se termina preavizul sau cand se termina cercetarea ? Care sunt pasi corecti ptr aceasta speta?"

Raspunsul specialistului: 

In situatia in care salariatul nu se prezinta la locul de munca este pontat absent nemotivat.

Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri - Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve! Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii - Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii AICI >>> 

Absentele nemotivate sunt transmite in registrul general de evidenta a salariatilor in termen de 3 zile lucratoare (art. 3 alin. (2) lit. o) coroborat cu art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor).

Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

In cazul absentelor nemotivate suspendarea contractului individual de munca se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
In cazul in care salariatul lipseste 3 zile legate, se suspenda contractul de munca in Revisal si totodata se raporteaza si incetarea suspendarii, asa incat daca in a 4-a zi salariatul se prezinta la locul de munca sa aiba contractul activ. Suspendarile au loc odata la 3 zile de cate ori este nevoie.

In ceea ce priveste suspendarea contractului individual de munca pentru absente nemotivate, potrivit art. 51 alin. (2) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern. Asadar, temeiul legal al suspendarii CIM este art. 51 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

Pentru stabilirea caracterului absentelor este necesara convocarea salariatului la cercetare disciplinara prealabila.
In vederea cercetarii disciplinare angajatorul numeste o comisie ale carei atributii sunt cele de convocare a salariatului si stabilire a caracterului absentelor.

Codul muncii nu descrie in amanunt etapele procedurii, insa acestea pot fi:

1. Sesizarea savarsirii unei abateri disciplinare de catre un salariat: de regula este facuta de superiorul ierarhic al salariatului si este adresata conducerii societatii. Sesizarea se face in scris si are la baza situatia constatata, in cazul prezentat – reclamatia persoanei care a sesizat ca salariatul nu s-a mai prezentat la locul de munca.
2. Efectuarea cercetarii disciplinare prealabile (art. 251 din Codul muncii):

a. angajatorul va desemna o persoana sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat in legislatia muncii, pe care o/il va imputernici in acest sens.
b. salariatul va fi convocat in scris de catre persoana desemnata, de catre presedintele comisiei sau de catre consultantul extern precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

c. in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

3. Raportul cercetarii disciplinare: este documentul prin care se finalizeaza cercetarea disciplinara si care apreciem ca ar trebui sa contina o descriere a elementelor prevazute la art. 250 din Codul muncii, ca baza pentru stabilirea sanciunii disciplinare de catre angajator. Aceste elemente sunt:
a. imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b. gradul de vinovatie a salariatului;
c. consecintele abaterii disciplinare;
d. comportarea generala in serviciu a salariatului;
e. eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

4. Sanctiunea este stabilita de reprezentantul legal al angajatorului prin Decizie de sanctionare care trebuie sa contina obligatoriu elementele prevazute la art. 252 din Codul muncii. De asemenea, trebuie respectate procedura si termenele mentionate la acest articol.

Prin urmare, stabilirea unei sanctiuni disciplinare se face pe baza unei cercetari temeinice si obiective, care analizeaza fapta savarsita de salariat luand in considerare fiecare dintre elementele mentionate mai sus.

Art. 252 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Cu toate acestea, daca absentarea salariatului in ultimele 6 zile de preaviz, nu a creat un prejudiciu angajatorului, angajatorul, in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, putea renunta partial la termenul de preaviz.
Art. 81
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Situatie in care nu mai era necesara procedura cercetarii disciplinare, contractul putand inceta in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii.

Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]