Obligatiile salariatului in privinta formarii profesionale.
Conform art. 195 din Codul muncii, salariatii care au beneficiat de un curs/stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile, ce presupune scoaterea integrala din activitate sau scoaterea partiala din activitate pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor.
De asemenea, conform art. 84 alin. (1) lit. e) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, la incheierea contractelor colective de munca la nivel de unitati, pentru partea privind formarea profesionala se va tine seama si de urmatoarele:
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- salariatii care au incheiat acte aditionale la contractul individual de munca si au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile, cu scoaterea integrala din activitate, daca parasesc unitatea din motive imputabile lor inainte de implinirea unui termen de 3 ani de la data absolvirii cursurilor, sunt obligati sa suporte cheltuielile ocazionate de aceasta, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca;
- in cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, angajatorul nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.