Intrebare: Daca inregistrez azi un nou angajat in REVISAL, cu inceperea activitatii de maine (el lucrand la alta societate pana maine), iar maine nu mai vine sa-si inceapa activitatea la firma mea, cum operez mai departe in REVISAL, avand in vedere ca nu mi-a prezentat toate documentele necesare intocmirii C.I.M.? La momentul culegerii in REVISAL (cu o zi inainte de inceperea activitatii), trebuie sa am deja intocmit si semnat C.I.M. de ambele parti?
Raspuns: Odata incheiat contractul individual de munca, incetarea lui se poate produce numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2 indice 1) din H.G. nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la alin. (2) lit. a) – d) (elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.
Intrucat contractul individual de munca a fost semnat de cele doua parti, angajator si salariat, acesta isi produce efectele, salariatul avand obligatia de a presta activitatea si angajatorul de a-l remunera pentru activitatea prestata.
Absenta nejustificata a salariatului de la serviciu poate constitui o abatere disciplinara grava care justifica desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Astfel, in conformitate cu dipozitiile art. 61 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, concedierea disciplinara poate interveni atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
In consecinta:
- contractul individual de munca se inscrie in REVISAL dupa incheierea sa, cu o zi inainte de inceperea activitatii;
- odata incheiat contractul individual de mnca poate inceta numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
- pentru neprezentarea la locul de munca, salariatul poate fi concediat disciplinar.
Sau, contractul poate inceta oricand in perioada de proba in temeiul art. 31 alin. (4 indice 1) din Codul muncii, cu o simpla notificare.