Incheierea CIM. Inscrierea in REVISAL. Absente nemotivate

REVISALCIMContractul Individual de MuncaCORcodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Daca inregistrez azi un nou angajat in REVISAL, cu inceperea activitatii de maine (el lucrand la alta societate pana maine), iar maine nu mai vine sa-si inceapa activitatea la firma mea, cum operez mai departe in REVISAL, avand in vedere ca nu mi-a prezentat toate documentele necesare intocmirii C.I.M.? La momentul culegerii in REVISAL (cu o zi inainte de inceperea activitatii), trebuie sa am deja intocmit si semnat C.I.M. de ambele parti?

Raspuns: Odata incheiat contractul individual de munca, incetarea lui se poate produce numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2 indice 1) din H.G. nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute la alin. (2) lit. a) – d) (elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

Intrucat contractul individual de munca a fost semnat de cele doua parti, angajator si salariat, acesta isi produce efectele, salariatul avand obligatia de a presta activitatea si angajatorul de a-l remunera pentru activitatea prestata.

Absenta nejustificata a salariatului de la serviciu poate constitui o abatere disciplinara grava care justifica desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Astfel, in conformitate cu dipozitiile art. 61 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, concedierea disciplinara poate interveni atunci cand salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
In consecinta:
- contractul individual de munca se inscrie in REVISAL dupa incheierea sa, cu o zi inainte de inceperea activitatii;
- odata incheiat contractul individual de mnca poate inceta numai in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
- pentru neprezentarea la locul de munca, salariatul poate fi concediat disciplinar.

Sau, contractul poate inceta oricand in perioada de proba in temeiul art. 31 alin. (4 indice 1) din Codul muncii, cu o simpla notificare.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
REVISALCIMContractul Individual de MuncaCORcodul muncii

Data aparitiei: 16 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incheierea CIM. Inscrierea in REVISAL. Absente nemotivate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]