Avem de-a face cu situatia unei asociatii de proprietati unde avem un angajat cu carte de munca, pensionar, cu timp de munca de 4 ore pe luna.
Dorim sa stim cand se poate transmite modificarea salariului.
In vederea modificarii salariului se cere incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii. Exceptie fac situatiile in care o astfel de modificara este prevazuta in mod expres de lege (art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat). In speta, modificarea este prevazuta in mod expres in HG 871/2013. Pe cale de consecinta modificarea se poate efectua printr-o decizie a angajatorului nefiind obligatorie incheierea unui act aditional la CIM ce va fi transmisa in Revisal anterior implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data modificarii (data modificarii este data de la care se prezuma ca angajatorul a luat cunostinta de modificarea legii, respectiv data de 15.11.2013.
Astfel, conform dispozitiilor art. 3 alin (2) lit. g) coroborat cu art. 4 alin. (2) din HG 500/2011 si pct. 17 lit. c) din Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale nr. 1918 din 25 iulie 2011 pentru aprobarea procedurii si actelor pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si a procedurii privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic (REGES), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 587 din 19 august 2011, orice modificare a salariului de baza lunar brut si a sporurilor, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca, se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata.
Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In concluzie, data la care trebuie sa operam modificarea este data la care angajatorul se prezuma ca a luat cunostiita de aparitia actului normativ care majoreaza salariul minim pe economie de la 800 lei la 850 lei, act normativ publicat in Mnitorul Oficial nr. 703 din 15 noiembrie 2013.
Asadar, modificarea trebuie operata cat mai curand cu putinta si efectele se produc cu data de 1 ianuarie 2014.
Sactiunile care apar odata cu nerespectarea acestor dispozitii privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara sunt amenzile de la 300 de lei la 2.000 de lei.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro