Modificarea salariului minim in cazul unui CIM cu timp partial

modificare salariu minimmajorare salariu minimcim cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Avem de-a face cu situatia unei asociatii de proprietati unde avem un angajat cu carte de munca, pensionar, cu timp de munca de 4 ore pe luna.

Dorim sa stim cand se poate transmite modificarea salariului.


In vederea modificarii salariului se cere incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii. Exceptie fac situatiile in care o astfel de modificara este prevazuta in mod expres de lege (art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat). In speta, modificarea este prevazuta in mod expres in HG 871/2013. Pe cale de consecinta modificarea se poate efectua printr-o decizie a angajatorului nefiind obligatorie incheierea unui act aditional la CIM ce va fi transmisa in Revisal anterior implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data modificarii (data modificarii este data de la care se prezuma ca angajatorul a luat cunostinta de modificarea legii, respectiv data de 15.11.2013.

Astfel, conform dispozitiilor art. 3 alin (2) lit. g) coroborat cu art. 4 alin. (2) din HG 500/2011 si pct. 17 lit. c) din Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale nr. 1918 din 25 iulie 2011 pentru aprobarea procedurii si actelor pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si a procedurii privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic (REGES), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 587 din 19 august 2011, orice modificare a salariului de baza lunar brut si a sporurilor, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca, se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata.

Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

 In concluzie, data la care trebuie sa operam modificarea este data la care angajatorul se prezuma ca a luat cunostiita de aparitia actului normativ care majoreaza salariul minim pe economie de la 800 lei la 850 lei, act normativ publicat in Mnitorul Oficial nr. 703 din 15 noiembrie 2013.

Asadar, modificarea trebuie operata cat mai curand cu putinta si efectele se produc cu data de 1 ianuarie 2014.

Sactiunile care apar odata cu nerespectarea acestor dispozitii privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara sunt amenzile de la 300 de lei la 2.000 de lei.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare salariu minimmajorare salariu minimcim cu timp partial

Data aparitiei: 27 Ianuarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea salariului minim in cazul unui CIM cu timp partial Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]