Telemunca vs. contract de munca la domiciliu. Putem acorda si deconta diurna si cazarea?

telemuncadiurna telemuncacontract de munca la domiciliudelegare codul muncii 2021
Telemunca vs. contract de munca la domiciliu. Putem acorda si deconta diurna si cazarea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
O societate din IT are multi salariati in telemunca si in alte orase.  Cel putin o data pe luna, acestia sunt chemati la sediul societatii. 
 
1) Se poate considera delegatie deplasarea salariatilor de la domiciliul lor la sediul societatii situate in alta localitate decat domiciliu salariatilor ? 2) Se poate acorda diurna? 3) Se pot deconta cheltuielile de cazare efectuate in localitatea unde are sediul societatea? 4) Dar daca salariatii in telemunca sunt trimisi in alta localitate diferita de localitatea unde se afla sediul firmei putem vorbi de delegatie (diurna, cazare)? Dar pentru un contract de tip munca la domiciliu s-ar putea acorda diurna si cazare in conditiile de mai sus?
 
Raspunsul specialistului:
 
 Conform art. 5 alin. (2) din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, in cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
 
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) Abrogata prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 36/2021 incepand cu 06.05.2021.
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7 si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
 
Astfel cum se prevede la lit. b) de mai sus in contractul individual cu clauza de telemunca/act aditional trebuie sa se mentioneze perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator. Cu alte cuvinte, trebuie mentionat zilele in care salariatul lucreaza la sediul social sau la alt loc de munca organizat de angajator.
 
In zilele in care salariatul presteaza activitate la sediul social asa cum sunt mentionate in contractul individual de munca, salariatul nu este delegat intrucat se deplaseaza la locul de munca prevazut in contractul individual de munca.
 
In aceste conditii angajatorul nu are obligatia sa suporte contravaloarea transportului si a cazarii intrucat salariatul nu este delegat. De asemenea, salariatul nu are dreptul la diurna.
 
In situatia in care angajatorul suporta aceste cheltuieli vor reprezenta venituri salariale pentru salariat impozitate cu impozit pe venit si contributii sociale. Prin exceptie, in baza art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal contravaloarea transportului la si de la locul de munca va fi inclusa in cheltuieli sociale si nu va reprezenta venit salarial daca a fost prevazut in contractul individual sau colectiv de munca ori in regulamentul intern ca angajatorul suporta contravaloarea transportului si acesta este suportat potrivit clauzelor contractului de munca/regulamentului intern.
 
Conform art. 43 din Codul muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
 
Astfel, daca locul in care salariatul este trimis temporar sa presteze activitate nu este locul sau de munca unde in mod obisnuit presteaza activitate si nu este inscris in contractul individual de munca, se poate dispune de angajator delegarea. In aceasta perioada de delegare, daca localitatea unde este trimis salariatul este la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care acesta isi are locul de munca, salariatul are dreptul sa beneficieze de diurna, transport si cazare.
 
Conform art. 2 lit. a) din Legea 81/2018 privind activitatea de telemunca, telemunca  reprezinta forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.
 
Asadar, daca salariatii presteaza activitate din alt loc de munca decat unul organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor (cum este si cazul situatiei expuse), activitatea este prestata in regim de telemunca. Nu este la alegerea angajatorului sa incadreze o activitate in regim de telemunca sau contract de munca la domiciliu.
Prin urmare, in situatia expusa apreciez ca munca nu poate fi prestata in baza unui contract de munca la domiciliu ci doar in baza unui contract cu clauza de telemunca.
 
Chiar in situatia in care s-ar incheia un contract pe care  angajatorul l-ar denumi contract de munca la domiciliu, fiind indeplinite conditiile pentru contractul de munca in regim de telemunca, acel contract este un contract de munca in regim de telemunca. Cu alte cuvinte, nu conteaza denumirea pe care o dau partile unui contract ci continutul acestuia.
Un inspector de munca ar putea reincadra contractul de munca denumit la domiciliu in contract cu clauza de telemunca cu consecinta sanctionarii contraventionale pentru neindeplinirea formalitatilor prin munca in regim de telemunca, iar un inspector fiscal ar putea reincadra diurna in venituri salariale, asa incat nu recomand denumirea contractului – contract de munca la domiciliu.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022


Contracte part-time sau cu norma intreaga de timp?
Cand alegeti, ce alegeti pentru profitabilitate maxima?


- lamuri contextul legislativ
- face cunoscute exceptiile de la aplicarea legii
- ajuta sa intelegeti ca renuntarea la contractele part time nu este o solutie buna intotdeauna
- arata aspectele avantajoase ale legii
- economisi timpul pentru cunoasterea si aplicarea corecta a legii!

Economisiti timp, energie si bani! Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemuncadiurna telemuncacontract de munca la domiciliudelegare codul muncii 2021

Data aparitiei: 04 August 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Telemunca vs. contract de munca la domiciliu. Putem acorda si deconta diurna si cazarea? Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Model fisa de post controlor financiarIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru controller financiar. Va multumim
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca suplimentara in fractiuni de oraIntrebare: Daca angajatul presteaza munca suplimentara in fractiuni de ora (de exemplu: 10 minute, 20 minute, 35 minute, 45 minute sau orice alta factiune), nu o ora intreaga, poate compania sa calculeze si sa plateasca aceste fractiuni asa cum sunt lucrate in minute? Sau este obligata sa rotunjeasca astfel incat daca angajatul a lucrat si un minut, acest minut devine o ora suplimentara de plata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]