"Societatea noastra plateste spor de vechime. Acesta este prevazut in Contractul Colectiv de Munca si in contractul individual de munca, si este diferentiat ca procent din salariul de baza al salariaului, in functie de vechimea la noi in societate, dar si la alte firme din Romania. In ultima perioada facem angajari ale unor persoane care au lucrat in strainatate. Ce documente ar trebui sa aduca pentru ca angajatorul sa ii acorde sporul de vechime pentru perioade lucrate in strainatate? Aceste documente ar trebui sa fie traduse in limba romana? Am putea sa acceptam si documente emise de autoritati ale statelor unde au lucrat si care confirma ca au contribuit la un plan de pensionare? Sau declaratii depuse la autoritati din strainatate in care sunt trecute sume retinute ca si taxe si impozite?"
Raspunsul specialistilor:
Pornind de la definitia data vechimii in munca de art. 16 alin. (5) din Codul muncii prevede: Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca), salariatul trebuie sa faca dovada prestarii activitatii in baza unui contract individual de munca.
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
Iar raspunsul a fost ca, in esenta, aveti nevoie de doar 2 lucruri:
o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal.
Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua! Si va scapa de stres, detalii AICI >>>
Astfel, vechimea in munca poate fi dovedita cu adeverinte eliberate de fosti angajatori privind activitatea desfasurata de salariati precum si orice alt document din care sa rezulte activitatea prestata in baza unui contract individual de munca cum ar fi certificate de stagii eliberate de institutiile din statele respective traduse si legalizate in limba romana. De asemenea, se poate prezenta si contractul individual de munca insotit de o declaratie pe proprie raspundere a salariatului din care sa rezulte ca in perioada de existenta a contractului de munca nu au existat intreruperi de activitate, daca angajatorul accepta o astfel de dovada.
Potrivit reglementarilor europene, statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state.
Astfel, conform Regulamentul 1612/68, si ulterior Regulamentul (UE) nr. 492/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Uniunii Text cu relevanta pentru SEE, statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state.
Art. 1 din Regulamentul 492/2011 precizeaza ca orice resortisant al unui stat membru, indiferent de resedinta sa, are dreptul de acces la o activitate salariata si de a desfasura aceasta activitate pe teritoriul altui stat membru, in conformitate cu actele cu putere de lege si cu actele administrative care reglementeaza incadrarea in munca a resortisantilor statului respectiv. Acesta beneficiaza, in special, pe teritoriul unui alt stat membru, de aceeasi prioritate ca si resortisantii statului respectiv in ceea ce priveste accesul la locurile de munca disponibile.
Astfel, orice resortisant al unui stat membru, indiferent de resedinta sa, are dreptul de acces la o activitate salariata si de a desfasura aceasta activitate pe teritoriul altui stat membru, in conformitate cu actele cu putere de lege si cu actele administrative care reglementeaza incadrarea in munca a resortisantilor statului respectiv.
Lucratorul resortisant al unui stat membru nu poate fi tratat diferit de lucratorii nationali, pe teritoriul celorlalte state membre, din motive de nationalitate, in ceea ce priveste conditiile de incadrare in munca si conditiile de munca, in special, in ceea ce priveste remunerarea si, in cazul in care acesta devine somer, concedierea si reintegrarea profesionala sau reangajarea (art. 7 din Regulamentul CE 492/2011).
In aceasta situatie, pentru a fi luata in calcul aceasta perioada ca si vechime in munca, persoana in cauza trebuie sa prezinte documentele din care sa rezulte perioada in care a prestat activitate in baza unui contract individual de munca, functia si principalele atributii.
Prin urmare, indiferent ca persoana in cauza a muncit o anumita perioada in afara Romaniei, dar in alt stat mebru UE, apreciem ca aceasta este indreptatita la valorificarea corespunzatoare a vechimii in munca acumulata in temeiul unui contract individual de munca intr-un stat membru UE, cu conditia sa depuna toate documentele care sustin acest demers, in special contractul individual de munca tradus in mod corespunzator, precum si orice alte documente emise de angajatorul din statul membru UE din care sa rezulte activitatea desfasurata, traduse in limba romana.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atestat pentru angajare paznic. ExceptiiIntrebare: Putem angaja fara atestat de paza, pe perioada nedeterminata, pe postul de agent de securitate, o persoana care a avut calitatea de politist /cadru militar sau soldat/gradat voluntar? Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru programatorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o fisa de post pentru programator cod COR 251202
vezi AICI raspunsul specialistilor <<