IMPORTANT:
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).
Pe durata concediului medical contractul de munca se suspenda, iar pe durata suspendarii contractului de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Concediul medical si perioada de preaviz, in caz de demisie? Iata o speta directa:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Reprezint o firma de transport marfa si avem un angajat cu functie de conducere care si-a depus o cerere de incetare a contractului de munca cu acordul partilor care a fost acceptata de managerul general. Perioada de preaviz era de 45 de zile dar a negociat cu managerul sa inceteze mai devreme si anume pe 12.08, in aceasta perioada a adus concediu medical de 7 zile, vreau sa stiu daca se modifica perioada de preaviz sau ramane data de 12.08.? Angajatul a urmat si un curs de formare profesionala si angajatorul doreste sa il puna sa restituie contravaloarea cursului, angajatul poate fi obligat sa restituie aceasta suma?"
Prin suspendarea executarii contractului pe durata concediului medical, se suspenda si perioada de preaviz.
Totodata, conform art. 81 alin. (6) din Codul muncii, in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Cu toate acestea, daca angajatorul este de acord sa inceteze contractul de munca la data de 12 august, contractul de munca va putea inceta cu aceasta data deoarece perioada de preaviz in cazul demisiei este data in favoarea angajatorului iar angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.
ATENTIE!
Astfel, conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
In ceea ce priveste formarea profesionala, conform art. 198 alin. (1) din Codul muncii, salariatii care au beneficiat de un curs sau stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
Prin urmare, salariatului ii este interzis sa demisioneze pentru o perioada stabilita in actul aditional la contractul de munca.
Astfel partile sunt libere sa stabileasca prin clauza de formare profesionala durata interdictiei de a demisiona.
In mod obisnuit, in cuprinsul clauzelor de formare profesionala se prevede obligatia salariatului de a acoperi cheltuielile de formare profesionala efectuate de catre angajator, daca salariatul demisioneaza inlauntrul unui interval stabilit de catre parti. Totusi, nu este acelasi lucru daca salariatul va demisiona imediat dupa absolvirea cursurilor de formare profesionala, sau daca o va face dupa un timp, in care o parte din cheltuielile de formare profesionala s-au amortizat deja. De aceea, instantele au apreciat in mod constant ca salariatul nu poate fi obligat la restituirea integrala a cheltuielilor de formare profesionala, ci numai a unui cuantum proportional cu intervalul ramas pana la finele perioadei de interdictie a demisiei.
In concluzie, salariatului care a fost format profesional pe cheltuiala angajatorului si care demisioneaza in perioada stabilita prin actul aditional, ii pot fi imputate cheltuielile efectuate cu formarea profesionala proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca cu conditia ca angajatorul sa poata face dovada cheltuielilor si sa fi respectat clauzele contractuale iar demisia sa nu fie din vina angajatorului (art. 81 alin. (8) din Codul muncii).
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>