Cum stabilim Sporul de vechime in munca?

10 Octombrie 2011
10 Octombrie 2011
indemnizatia de somajvechime in muncaspor de vechime
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sporul pentru vechime in munca nu este un drept ce isi are izvor in lege, ci un drept nascut din contractele de munca, colective sau individuale, asa incat va fi acordat in conditiile stabilite prin contractele de munca. In speta, daca prin contract se prevad anumite perioade ce vor fi luate in calculul sporului de 10% sau de 15%, atunci se va acorda sporul corespunzator ce ii revine salariatului in urma insumarii acelor perioade.

De aceea, daca in contractul colectiv de munca aplicabil s-a prevazut ca perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj constituie vechime in munca, atunci in mod obligatoriu la calculul sporului de vechime aceasta perioada va fi luata in considerare.

Daca nu sunt prevazute contractual perioadele ce vor fi luate in considerare pentru stabilirea sporului de vechime in munca, atunci acordarea sporului se va realiza in conditiile prevazute de lege.
Astfel, sporul pentru vechime in munca se atribuie pentru munca prestata in temeiul unui contract individual de munca.

Potrivit art. 16 alin. (4) din Codul muncii, republicat, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Vechimea in munca in sensul legislatiei muncii este deci acea perioada in care salariatul presteaza munca in temeiul unui contract individual de munca. Asadar, vechimea in munca se calculeaza in raport de perioada de timp lucrata ca salariat.

In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991 , deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.

Intrucat Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, incepand cu data data intrarii in vigoare a Legii 76/2002 aceasta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.

Asadar, in conformitate cu prevederile legale enuntate, numai perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii 1/1991 constituie vechime in munca si poate fi valorificata la calculul sporului de vechime.

Pe cale de consecinta, perioada in care persoana a beneficiat de somaj, primind indemnizatia de somaj in temeiul Legii 76/2002 nu se ia in calcul pentru stabilirea sporului de vechime in munca.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]