Caz practic: amanarea platii drepturilor cuvenite angajatilor reintegrati

reintegrarea salariatuluihotarare judecatoreascaplata drepturilor salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cazul in care, prin hotarare judecatoreasca, se admite cererea de reintegrare a unui salariat concediat, angajatorul datoreaza salariatului drepturile salariale si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta daca nu ar fi intervenit concedierea, prevazute legal sau stabilite contractual, precum indemnizatii de concediu de odihna, prime, sporuri cu caracter permanent, drepturi ce urmeaza a fi majorate daca pe perioada cuprinsa intre data desfacerii contractului individual de munca si reintegrare s-au acordat astfel de majorari personalului in mod colectiv.

In baza art. 65 alin. (1) din Codul Muncii, plata drepturilor cuvenite de la data concedierii si pana la data reintegrarii se face la data efectiva a reintegrarii. Se pune intrebarea daca angajatorul poate amana plata drepturilor cuvenite in urma reintegrarii si pentru cat timp. Iar in cazul in care angajatorul intarzie plata drepturilor, unde se poate adresa salariatul pentru rezolvarea situatiei?

Potrivit specialistilor portalcodulmuncii.ro, trebuie facuta distinctia intre urmatoarele situatii: judecata pe fond sau judecata apelului.

Astfel, in cazul judecatii pe fond, angajatorul are posibilitatea ca in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii sa exercite calea de atac a apelului.
Datorita faptul ca art. 274 din Codul Muncii stabileste ca, hotărârile pronuntate în fond sunt definitive şi executorii de drept, chiar daca angajatorul exercita calea de atac a apelului, acesta are obligatia de a executa hotararea.
Executarea hotararii presupune atat reintegrarea cat si plata drepturilor salariale la care angajatorul a fost obligat de instanta de judecata.

In aceasta situatie, daca angajatorul nu efectueaza plata drepturilor salariale, angajatul are urmatoarele optiuni:

- sa solicite executarea silita a angajatorului. Pentru acest lucru, salariatul se poate adresa unui executor judecatoresc
- sa formuleze plangere penala prealabila in baza art. 287 alin. (1) lit d) din Codul penal, impotriva angajatorului, daca in termen de 15 de la solicitare nu ii sunt drepturile salariale

In cazul in care angajatorul a formulat apel impotriva hotararii de fond, poate solicita instantei de judecata, in baza Codului de procedura civila, suspendarea hotararii judecatoresti pana la solutionarea apelului.
Daca angajatorul obtine suspendarea executarii hotararii, in sensul ca instanta de judecata pronunta o hotarare judecatoreasca prin care suspenda executarea hotararii pana la solutionarea apelului, salariatul nu poate solicita executarea silita a angajatorului si nu poate formula plangere penala impotriva lui.

In cele din urma, daca hotararea a fost pronuntata cu privire la judecarea apelului, angajatorul nu are nicio cale procedurala pentru amanarea platii drepturilor salariale.

Mai multe informatii pe portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reintegrarea salariatuluihotarare judecatoreascaplata drepturilor salariale

Data aparitiei: 31 Martie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Caz practic: amanarea platii drepturilor cuvenite angajatilor reintegrati Nota: 3.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]