In baza art. 65 alin. (1) din Codul Muncii, plata drepturilor cuvenite de la data concedierii si pana la data reintegrarii se face la data efectiva a reintegrarii. Se pune intrebarea daca angajatorul poate amana plata drepturilor cuvenite in urma reintegrarii si pentru cat timp. Iar in cazul in care angajatorul intarzie plata drepturilor, unde se poate adresa salariatul pentru rezolvarea situatiei?
Potrivit specialistilor portalcodulmuncii.ro, trebuie facuta distinctia intre urmatoarele situatii: judecata pe fond sau judecata apelului.
Astfel, in cazul judecatii pe fond, angajatorul are posibilitatea ca in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii sa exercite calea de atac a apelului.
Datorita faptul ca art. 274 din Codul Muncii stabileste ca, hotărârile pronuntate în fond sunt definitive şi executorii de drept, chiar daca angajatorul exercita calea de atac a apelului, acesta are obligatia de a executa hotararea.
Executarea hotararii presupune atat reintegrarea cat si plata drepturilor salariale la care angajatorul a fost obligat de instanta de judecata.
In aceasta situatie, daca angajatorul nu efectueaza plata drepturilor salariale, angajatul are urmatoarele optiuni:
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
- sa solicite executarea silita a angajatorului. Pentru acest lucru, salariatul se poate adresa unui executor judecatoresc
- sa formuleze plangere penala prealabila in baza art. 287 alin. (1) lit d) din Codul penal, impotriva angajatorului, daca in termen de 15 de la solicitare nu ii sunt drepturile salariale
In cazul in care angajatorul a formulat apel impotriva hotararii de fond, poate solicita instantei de judecata, in baza Codului de procedura civila, suspendarea hotararii judecatoresti pana la solutionarea apelului.
Daca angajatorul obtine suspendarea executarii hotararii, in sensul ca instanta de judecata pronunta o hotarare judecatoreasca prin care suspenda executarea hotararii pana la solutionarea apelului, salariatul nu poate solicita executarea silita a angajatorului si nu poate formula plangere penala impotriva lui.
In cele din urma, daca hotararea a fost pronuntata cu privire la judecarea apelului, angajatorul nu are nicio cale procedurala pentru amanarea platii drepturilor salariale.
Mai multe informatii pe portalcodulmuncii.ro