"Salariat, cetatean roman, doreste sa plece timp de 6 luni in Australia unde are stabilita familia dar doreste si continuarea activitatii in cadrul firmei. Functia pe care o are ii permite sa lucreze in regim de telemunca, iar angajatorul este de acord ca acesta sa-si continue activitatea. Ce acte trebuie intocmite? Ce se raporteaza in Revisal?"
Raspunsul specialistilor:
Legea 81/2018 privind telemunca reglementeaza aceasta forma de prestare a activitatii de catre salariat fara sa se refere la locul de munca astfel incat prestarea activitatii in telemunca de pe teritoriul unui stat NON UE este posibila. Cu toate acestea, intervin unele probleme privind legislatia din statul respectiv in ce masura si in ce conditii permite acest lucru.
Aflati din ghidul nostru – Telemunca sau munca si de acasa – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea, detalii AICI >>>
Conform art. 5 alin. (2) lit. a) din Legea 81/2018 privind activitatea de telemunca:
(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatulisidesfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) Abrogata prin punctul 3. din Ordonanta de urgenta nr. 36/2021 incepand cu 06.05.2021.
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatuluisi modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f)responsabilitatilepartilor convenite in functie de locul/locurile desfasurariiactivitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatiisi sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7si 8;
g)obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurariiactivitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h)obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatiatelesalariatului de a respecta aceste prevederi;
i)masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilorsi care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j)conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.
In plus, intrucat activitatea urmeaza sa se desfasoare in alt stat este necesar sa se mentioneze si elementele prevazute la art. 18 din Codul muncii si anume:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum simodalitatile de plata;
c)prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurariiactivitatii in strainatate;
d)conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g)conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
Astfel, se va incheia act aditional la contractul individual de munca in care se vor mentiona toatele elementele de mai sus. De asemenea, se va mentiona locul de munca in Australia.
In Revisal se inregistreaza modificarea tipului de contract in contract individual de munca cu clauza de telemunca cel tarziu in ziua anterioara primei zile in care se aplica contractul individual de munca cu clauza de telemunca.
Angajatorul trebuie sa se intereseze in Australia cu privire la obligatiile ce-i revin in acest stat in calitate de angajator al carui salariat presteaza activitate pe teritoriul Asutraliei.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<