Astfel, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial (in cazul nostru pentru 4 ore pe zi) alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.
Din momentul abrogarii acestui articol concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual, astfel cum a fost negociat si stabilit in contractul individual de munca. Potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare. Asadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de 4 ore pe zi respectiv 20 ore pe saptamana nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare in speta durata efectiva a concediului de odihna este de 21 de zile lucratoare.
Asadar, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui ii care acesta s-a aflat in concediu medical.
Asadar durata concediului de odihna anual se acorda in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
In cazul angajatului care desfasoara activitate de 4 ore pe zi, acesta va beneficia de acelasi numar de zile de concediu de odihna cu salariatul care lucreaza cu norma intreaga/8 ore pe zi.
Astfel, durata concediului de odihna anual se acorda in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate zilnic. Ziua de lucru a salariatului angajat cu CIM cu timp partial, in speta, de 4 ore pe zi, este ziua sa de lucru potrivit contractului sau de munca. Ceea ce face ca salariatul angajat cu contract de munca cu timp partial sa beneficieze de concediu de odihna in aceleasi conditii cu salariatul angajat cu norma intreaga.
In speta, salariatul angajat cu contract de munca 4 ore /zi va beneficia de concediu de odihna cu o durata de 21 de zile lucratoare pe an.