legislatiamuncii.ro

 

Ce inseamna in concret necorespunderea profesionala a salariatului si cand poate fi concediat din pricina acestui motiv? Specialistii explica

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
01 Ianuarie 2024
01 Ianuarie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionalanecorespunderea profesionala a salariatului
Ce inseamna in concret necorespunderea profesionala a salariatului si cand poate fi concediat din pricina acestui motiv? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe parcursul executarii contractului individual de munca pot interveni anumite situatii care pot afecta calitatea muncii prestate de salariat. Necorespunderea profesionala a salariatului este o astfel de situatie.
 
Codul muncii stabileste in art. 61 lit d.) faptul ca angajatorul poate dispune concedierea in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
 
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve, detalii aici >>>
 
Mentionam inca de la inceput, faptul ca necorespunderea profesionala nu implica o culpa din partea salariatului, asa cum este in cazul concedierii disciplinare. Motivul consta in faptul ca, de regula salariatul nu are obligatia legala de a se perfectiona din punct de vedere profesional (asa cum este cazul functionarilor publici). Salariatul are insa dreptul de a accede la formare profesionala.
 
Cu toate acestea, necorespunderea profesionala este un aspect care tine de salariat – asa cum se exprima legiuitorul in Codul muncii - adica il priveste pe el, din acest motiv angajatorul poate sa aplice sanctiuni.
 
La momentul incadrarii in munca, fiecare salariat este corespunzator din punct de vedere profesional, motiv pentru care este si angajat.
 

Necorespunderea profesionala - ce trebuie sa intelegem?
 

Necorespunderea profesionala intervine pe parcursul executarii contractului individual de munca, deoarece situatia salariatului se schimba raportat la momentul initial al angajarii.
 
Schimbarile care pot afecta calitatea muncii salariatului sunt de natura umana, economica, tehnica, daca ne raportam la aparitia noilor tehnologii sau de natura legala.
 
Suntem in prezenta unui caz de necorespundere profesionala daca1:
 
Salariatului i s-a redus in timp fizic si/sau intelectual, capacitatea de munca si nu mai face fata obligatiilor sale de serviciu.
 
A intrat in vigoare un act normativ care solicita conditii de studii superioare celor pe care le detine salariatul.
 
Se instituie prin act normativ conditia promovarii unui examen sau a unui test profesional pentru continuarea activitatii in calitate de salariat.
 
Se impune prin act normativ o anumita vechime in munca (in specialitate), superioara ca durata celei cerute anterior si pe care salariatul in cauza nu o are.
 
Se instituie prin act normativ, conditia avizului/autorizatiei/atestarii pentru a exercita atributiile unui anumit post si salariatul aflat pe postul respectiv nu o intruneste.
 
Subliniem din nou faptul ca, necorespunderea profesionala nu presupune neindeplinirea culpabila a sarcinilor de lucru de catre salariat, deoarece acest fapt ar implica raspunderea disciplinara a salariatului.
 
In cazul in care reprezentati angajatorii trebuie cunoscut faptul ca in anumite situatii este foarte greu de determinat daca o anumita fapta a salariatului reprezinta urmarea necorespunderii profesionale, sau este o abatere disciplinara.
 
Mai mult, in anumite situatii sunt intrunite cerinte ale ambelor cazuri de concediere a salariatilor.
 
In acest caz, angajatorul poate alege una dintre cele doua variante pentru sanctionarea salariatului, fie in temeiul necorespunderii profesionale, fie in temeiul raspunderii disciplinare.
 
Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, detalii aici >>>
 
Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern, dupa cum prevede art. 63 alin. (2) Codul muncii.
 

Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala

 
Subliniem faptul ca, avand in vedere caracterul de protectie a legislatiei muncii si principiul bunei – credinte pe care se intemeiaza contractul individual de munca, angajatorul trebuie sa caute solutii pentru fiecare salariat, concedierea fiind doar o masura in cazuri extreme. Aceasta regula se aplica si in cazul necorespunderii profesionale.
 
Codul muncii stabileste in art. 64 alin. (1) obligatia angajatorului de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala a acestuia. Acest aspect trebuie mentionat inclusiv in decizia de concediere, dupa cum vom explica.
 
Mai mult, in cazul in care salariatul este concediat pentru necorespundere profesionala, are dreptul la preaviz, fapt care nu este posibil la concedierea care se dispune pentru culpa salariatului, respectiv in cazul concedierii disciplinare.
 
In cazul in care sunteti angajator, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte referitoare la o eventuala concediere pentru necorespundere profesionala a salariatilor:
 
trebuie stabilite prin regulamentul intern criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor (conform art. 242 lit. i) din Codul muncii, ele trebuie sa se regaseasca in mod obligatoriu in regulamentul intern);
 
optional se pot stabili si obiective de performanta individuala si criteriile de evaluare a realizarii acestora (numai pentru unele posturi, deci nu pentru toti salariatii);
 
evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern, conform art. 63 alin. (2) Codul muncii;
 
trebuie sa oferiti salariatului un loc de munca in companie, compatibil cu pregatirea sa profesionala (numai daca se pot gasi astfel de locuri de munca pentru salariat in companie, dar trebuie facuta dovada depunerii diligentelor in acest sens de catre dvs.);
 
emiterea deciziei de concediere...continuarea pe PortalCodulMuncii >>>
 
 
Necorespunderea profesionala
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]