Va place sau nu, Romania se afla de ceva timp sub papucul de fier (imbracat in catifea albastra) al Uniunii Europene, iar eforturile de armonizare a legislatiei interne cu acquis-ul comunitar se afla sub monitorizarea stricta a Comisiei Europene, organism care are parca ca atributie principala... nemultumirea.
Codul muncii, in intregul sau, reprezinta transpunerea in legislatia romana a unor Directive europene din domeniul dreptului comunitar al muncii, dintre care amintim doar Directiva Consiliului 91/533/CEE privind obligatia de informare, Directiva Consiliului 1999/70/CE cu privire la munca pe durata determinata, Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2003/88/CE privind organizarea timpului de lucru, etc.
Cu toate acestea, unul dintre cele mai criticate acte normative la ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene a fost tocmai Codul muncii, care nu respecta totalitatea reglementarilor dreptului comunitar al muncii, cu precadere in domeniile organizarii timpului de munca, respectiv procedurilor de concediere colectiva.
Criticile europene si dorinta celor aflati la guvernare de a inlatura cat mai multe stegulete rosii s-a concretizat intr-o noua modificare a Codului muncii, reflectata in O.U.G. nr. 55/2006, publicata in M.Of. nr. 788 din 18 septembrie 2006.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
40 Modele de Regulament Intern
Doriti sa va abonati la " Expertul dvs. in... Legislatia muncii + Asigurari sociale + Resurse umane" ? Click aici