Sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala si repaus saptamanal. Cum se acorda?

sporsarbatoare legalarepaus saptamanalspor salariucontractul colectiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Clarificam prin randurile urmatoare cum se face plata pentru orele lucrate in zi de sarbatoare legala, pentru un salariat care lucreaza in ture, cand repausul saptamanal nu este sambata si duminica, iar sarbatorile legale sunt fie in weekend, fie in cursul saptamanii.
 
Raspunsul specialistului:
 
Munca in zilele de repaus saptamanal si munca in zilele de sarbatoare legala sunt reglementate distinct. Munca in ture nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii, cu privire la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore, munca in zilele de sarbatoare legala. Indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.
 
In ceea ce priveste munca prestata in zilele de sarbatoare legala, regula stabilita prin art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, este ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza.
 
Exceptiile de la regula sunt prevazute in art. 140 si 141 din acelasi act normativ. Astfel, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).
 
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
 
Asadar, in cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).
 
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de salariul corespunzator si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Asadar, daca pentru ziua de sarbatoare legala nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite) atunci aceasta zi este platita corespunzator la care se mai adauga si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in zi de sarbatoare legala.
 
Repausul saptamanal este reglementat separat de munca in zilele de sarbatoare legala. Astfel, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. (1) - (3) din Codul muncii republicat).

AFLATI CARE SUNT ACELE ZILE LIBERE LEGALE IN 2020!
 
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, insa intotdeauna repausul saptamanal se acorda in natura.
 
Nu exista posibilitatea ca salariatul care a lucrat in zi de repaus saptamanal sa fie numai remunerat, ci va beneficia saptamanal de doua zile libere. Asadar, regula este ca salariatul beneficiaza saptamanal (adica de luni pana duminica) de doua zile libere.
 
Iar repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura.
 
Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani. Repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura.
 
Astfel, in ceea ce priveste munca in zilele de repaus saptamanal, angajatorul va acorda un spor pentru munca in zilele de repaus saptamanal si va acorda in natura ziua libera.
 
Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, republicat, constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
 
Totodata, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor (art. 137 alin. (4) din Codul muncii, republicat).
 
In acest caz, salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2). Art. 120 alin. (2) precizeaza ca sporul nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de baza. Prin urmare, doar cu totul exceptional angajatorul poate acorda zilele de repaus saptamanal in mod cumulat in conditiile anterior precizate, numai cu autorizarea ITM.
Astfel, potrivit art. 137 alin. (4), in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) in temeiul dispozitiilor art. 137 alin. (5) din Codul muncii.
 
Potrivit art. 123 alin. (2) dublul compensatiilor cuprinde un spor care nu poate fi mai mic de 150%. Asadar, pentru o activitatea continua de maximum 14 zile calendaristice salariatii vor beneficia de un spor la salariu negociat in contractul colectiv de munca sau in lipsa acestuia in contractul individual de munca ce nu poate fi mai mic de 150% corespunzator duratei acesteia precum si de zilele de repaus saptamanal cumulate, in natura, pentru fiecare 14 zile lucrate 4 zile cumulate de repaus saptamanal.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sporsarbatoare legalarepaus saptamanalspor salariucontractul colectiv

Data aparitiei: 11 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala si repaus saptamanal. Cum se acorda? Nota: 3.4 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]