Autor: Rodica Mantescu, valabil la 09-Ian-2011
Intrebare:
Ce trebuie sa facem in situatia in care un angajat al nostru solicita ajutorul pt. nasterea unui copil, desi si sotia este angajata, dar la o alta societate? Suntem obligati sa-i acordam acest ajutor daca dovedeste ca sotia nu a beneficiat de el?
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulMuncii.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Raspuns:
La art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010, se prevede ca salariatii au dreptul la “un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.” Prevederea fost preluata, in mod identic, si in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2011-2014. Insa, pana la aceasta data, acest contract nu a fost publicat in Monitorul Oficial.
Astfel, salariul mediu pe unitate pentru nasterea fiecarui copil se acorda mamei si numai daca aceasta nu este salariata, se acorda tatalui. In consecinta, numai in situatia in care mama nu este salariata, ajutorul se acorda tatalui. Asa fiind, daca sotia angajatului este salariata, sotul nu poate beneficia de ajutorul de nastere.
Conform art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca. Din aceasta dispozitie legala rezulta ca una din obligatiile angajatorului este aceea de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din contractul colectiv de munca aplicabil. In consecinta, daca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate sau la nivel de ramura sunt cuprinse alte prevederi, mai favorabile, cu privere la drepturile ce se acorda salariatilor la nasterea copiilor, se vor acorda aceste drepturi.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic